kitűnő termőterületek

2019.07.21. 11:30

Tolna megyében sok kukorica terem

Mauthner Ilona

Tolna megyében sok kukorica terem

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

Most van a csemegekukorica szezonja. Az ínyencek nagy kedvence nem a legszerencsésebb időben – július közepén, a nagy melegben – érik be, hiszen legalább húsz perces főzés kell neki.

Ki gondolná, hogy hazánk Európa legnagyobb csemegekukorica-termelője és legjelentősebb exportőre... Tavaly közel háromszázezer tonna kukoricát szállítottunk a világ minden részére. A hazai termelésben elterjedtek a szuper édes fajták. Az elmúlt években átlagosan harminc-harmincnégyezer hektárnyi területen termesztettek Magyarországon csemegekukoricát; az évi ötszáz-hatszázezer tonna termés kétharmadát a konzervipar, harmadát a hűtőipar dolgozza fel. A feldolgozás mellett évről évre emelkedik a frissen vagy főttként értékesített csemegekukorica mennyisége is.

Hazánk időjárási és talaj­adottságai kitűnőek a csemegekukorica-termeléshez, a hazai termőtájak közül kiemelkedő Hajdú-Bihar megye a maga tizennégyezer hektáros termőterületével, de Szabolcs-Szatmár-Bereg, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Tolna és Jász-Nagykun-Szolnok megyében is három-négyezer hektáros termőterületek vannak. A termőterület több mint hetven százaléka öntözött, ennek is köszönhető a nagy termésmennyiség.

A csemegekukorica ízét elsősorban a benne lévő cukortartalom határozza meg, amely zsenge, úgynevezett tejes-érési állapotában a legnagyobb. Ennek megfelelően az elmúlt évtizedben fokozatosan terjedtek a szuper édes fajták és mára már meghatározóak a magyar termesztésben is. A csemegekukoricát felhasználhatjuk főzve, köretek kiegészítésére, más zöldségekkel együtt savanyúságnak, de a salátáknak is igen kedvelt hozzávalója.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!