az utolsó közös munka

2020.12.19. 11:03

Megható: barátai teljesítik Balázs Fecó utolsó kívánságát

A halál árnyékában, a kórház intenzív osztályán is a zene foglalkoztatta Balázs Fecót. Az életéért küzdő zenész utolsó üzenetében arra kérte barátját, Dorozsmai Pétert, hogy fejezze be a lemezt, amin dolgoztak.

Budapest, 2018. augusztus 29. Balázs Ferenc (becenevén Balázs Fecó) Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas énekes, zenész a Hogy volt?! címû tv-mûsor felvételén, az MTVA Kunigunda utcai gyártóbázisának 3-as stúdiójában. A Fociról-kicsit másképpen címû mûsorban a meghívott vendégek a labdarúgásról, a mérkõzésekrõl idézik fel élményeiket és emlékeznek a játék legszebb, legfelemelõbb pillanataira. MTVA Fotó: Zih Zsolt

Forrás: MTVA

Fotó: Zih Zsolt

A három hete elhunyt Balázs Fecó utolsó lemezén dolgozik Dorozsmai Péter, a Korál együttes dobosa és a TOM-TOM Stúdió hangmérnöke. Az albumot januárban szeretnék megjelentetni.

– Fecónak sok olyan dala volt, például filmzenék, amelyekre annak idején nem fordítottak igazán sok energiát, és léteznek olyan Korál-dalok is, amelyekhez a régi rockos hangzást megtartva szimfonikus zenekart, vokált és újabb hangszereket is alkalmazhatnánk. Ezen a le­mezen dolgoztunk és dolgozunk – meséli Dorozsmai, aki a Korál együttesben évtizedeken keresztül volt Fecó zenésztársa. A munka címe: Balázs Fecó és a Korál – Legszebb dalaink.

Már csaknem befejezték a munkát, amikor az énekes-zeneszerző beteg lett.

– Egyik este felhívott, hogy pár napja pozitív lett a koronavírustesztje, de nincsenek tünetei, nincs nagy baj. Hiába volt a legjobb kezekben, a legjobb orvosoknál és kapta az elérhető legjobb terápiás kezelést, a vírus erősebb volt. Amióta tudtam, hogy kórházban van, minden telefonhívásra összerezdültem – emlékezik megrendülve a dobos.

Fotó: MTVA

– Amíg nem került intenzívre, még tudtam vele beszélni, és nagyon bízott benne, hogy legyőzi a szervezete a kórt. Azt mondta, hogy várjunk a keveréssel, amíg nem jön ki, és felénekli a hiányzó dalokat.

Balázs Fecó a halálos ágyon is zenész maradt, akkor is a lemez sorsa foglalkoztatta, amikor az életéért küzdött.

– Sajnos egyre ros­szabbodott az állapota, aztán már csak egy SMS-t küldött, hogy az intenzívre kerültem. Amikor kérdeztem, hogy tudok-e bármiben is segíteni, akár a családjának is, csak annyit üzent, hogy ne törődjek semmivel, csináljam meg az élete lemezét…

– 2018-ban, az Arénában tartott nagykoncert idején határoztuk el, hogy felvesszük a legszebb Korál- és Balázs Fecó-dalokat. Fecónak szívügye volt ez a lemez. Az eredeti terv az volt, hogy kiválasztunk tizenkét dalt, de most már huszonötnél tartunk, és dupla lemez lesz.

Dorozsmai Péter, Balázs Fecó temetésén
Fotó: MTI

A szimfonikus zenekar koncertmestere Bujtor István fia, Bujtor Balázs, a rockszekcióban én dobolok, Fekete Tibor Samu játszik basszusgitáron, Fischer László a gitáros, de játszik még Sipeki Zoltán Pipi és Kontor Tamás is. Fecó csak két-három számot nem énekelt fel, azokat valószínűleg valaki pótolni fogja, mert nem akarjuk kihagyni a lemezről. Még néhány hangszert kell feljátszani, de azon kívül mindent felvettünk.

A pályatárs szerint a zene és a közönség iránti imádatának nagy szerepe volt abban, hogy Fecó elkapta a végzetes koronavírust.

Utólag azt gondolom, hogy nem kellett volna néhány helyre elmennie, de a vérében volt, hogy ne állj meg soha! Úgy érezte, ha nem élhetne zenészként, akkor abba halna bele.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában