Egyszerű lenne...

2022.01.18. 11:50

Jön az életmentő orrspray? Akár nyolc órára is védhet egy befújás a koronavírus ellen

A spray még ugyan tesztelés alatt áll és az oltást nem váltja ki, azonban az első kutatások szerint egy befúvás akár nyolc órányi védelmet is nyújthat a covid ellen.

A forradalmi spray-ről egy finn tanulmány közölt részleteket, mely szerint a fejlesztés alatt álló szer igencsak hatékony lehet a koronavírus ellen, az ugyanis egy befúvással akár nyolc órányi védelmet is biztosíthat a fertőzéssel szemben - írta a Napi Doktor. Az eddig egereken végzett kísérletek ugyanis azt mutatják, hogy a spray segíthet megelőzni fertőzést, és ezáltal nyilván a vírus továbbadását is:

Ez a technológia olcsó és nagymértékben gyártható, és a gátlószer egyformán jól működik minden változattal szemben

- mondta a tanulmány vezetője, Kalle Saksela -

 

A már kihalt SARS-vírus ellen is alkalmas, így vészhelyzeti intézkedésként is szolgálhat az esetleges új koronavírusok ellen

- adta tovább a biztató információkat.

A tanulmányban kifejtik, hogy az immunhiányos és koronavírus szempontjából magas kockázatú emberek számára kifejlesztett spray egy antitestszerű szintetikus fehérjéből áll, amely felismeri a koronavírus tüskefehérjéit, és átmenetileg meg is állítja a vírust. A teszteket ugyan eddig még csak egereken végezték el, esetükben azonban az új szer használata után sokkal kevesebb gond akadt a felső légutakkal és a tüdővel, miután találkoztak a koronavírussal.

A tanulmányban viszont azt is leszögezik, hogy bár a hírek biztatóak, egyelőre még nem szabad készpénznek venni az eredményeket, az elsődleges védekezést még mindig az oltás jelenti, maguk, a kutatók is csak a vakcina kiegészítéseként, nem pedig önálló védekezésként gondolnak a szérumra. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában