Bulvár-celeb

2023.02.19. 06:05

Szlávik János kimondta, mi lehet a következő halálos világjárvány

Magyarországon alacsony a koronavírus aktivitás. A szakemberek pedig már azt is tudják, mi az, ami veszélyes lehet a közeljövőben.

Forrás: TV2

A koronavírus Magyarországon jelen lévő alvariánsai nem adnak okot aggodalomra - mondta Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa a Hír Tv Napi aktuális műsorában.

Nagyon megváltozott ez a vírus az elmúlt három évben. Teljesen megszelídült - mondta a főorvos.

Igaz a mostani variánsok könnyebben és gyorsabban terjednek, de nem okoznak komoly tüneteket, enyhe a betegség lefolyása. Nagyon ritkán fordul elő súlyos szövődmény. Csak krónikus betegek között és idős embereknél vannak kórházi kezelésre szoruló esetek.

Az oltással kapcsoladva azt mondta a rizikócsoportos - idős, legyengült és tartósan beteg - embereknek érdemes újabb bivalens oltást felvenni, az egészséges, fiatal embereknek ezt már nem ajánlják.

A főorvos emlékeztetett: amikor három évvel ezelőtt megjelent a világon a veszélyes és ismeretlen koronavírus, akkor semmilyen eszköz nem volt ellene, csak a második évben jelent meg a védőoltás, ami védettséget nyújt a betegség súlyos lefolyása ellen. Mostanra viszont már bőven van védőoltás, vannak vírusterápiák, antitest terápiák, ráadásul olyan irányba változik a vírus, hogy ezekre egyáltalán nem biztos, hogy szükség van.

A kutatások bizonyítják, hogy azoknál, akik három oltást kaptak, a későbbiekben jóval ritkábban fordul elő posztcovid.

Szlávik János arról beszélt, hogy a madárinfluenza lehet az a következő vírus, ami hatalmas veszélyt jelentene, világjárványt okozhatna amennyiben egy olyan variánsa kialakul, amelyik emberről emberre terjed. 

Azt már látjuk, hogy emlősöknél is megjelent a madárinfluenza: emlősről-emlősre már terjed. Innen pedig csak egy lépés, hogy valamikor egy emberre veszélyes típus is kialakul.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában