jól járnának a magyar termékek

2018.06.12. 11:51

Csökkentenék a csapolt sör áfáját

Minőségben és mennyiségben is nő a magyar sörpiac, fejenként 63-64 litert fogyasztunk évente.

Budapest, 2009. június 11. Sört csapol egy pultos a Városháza Parkban, ahol a cseh soros európai uniós elnökség befejezésének alkalmából megnyílt a második Cseh Sörfesztivál. MTI Fotó: Kollányi Péter

A sör áfájának mérséklését szorgalmazza a Magyar Sör­gyártók Szövetsége és a Kraft Sör Egyesület – nyilatkozta a Világgazdaságnak Schillinger Attila, a Magyar Sörgyártók Szövetségének igazgatója Brüsszelben, a sörfőzdék konferenciáján. Ez nem lenne példa nélküli: csaknem egy tucat uniós országban alkoholos italokra is vonatkozik már a kedvezményes áfa, Romániában például 9 százalékra mérsékelték a csapolt sör áfáját a vendéglátásban.

Bár az EU-ban nincs mód a helyi termékek preferálására, ám

a csökkentett áfával a magyar termékek kerülhetnének előtérbe, ugyanis a Magyarországon fogyasztott csapolt sörök több mint 90 százaléka itthon készül.

Magyarországon Schillinger szerint egyébként az utóbbi három évben növekszik a sörpiac, minőségében és volumenében is. Az igazgató szerint a nagy sportesemények, például a foci-vb 1-2 százalékos növekedést hozhat itthon a sörfogyasztásban, ha pedig mi rendeznénk ilyen viadalt, az 4-5 százalékos emelkedést jelentene.

Hazánk a 63-64 liter/fő/év fogyasztással Európában a középmezőnyben helyezkedik el, a vezető csehek 138 litert gurítanak le fejenként egy évben, de a németek sem ódzkodnak a sörtől.

A Magyar Sörgyártók Szövetségének igazgatója úgy látja:

a fogyasztók egy részénél érzékelhető márkahűség, a prímet a lager típusú sörök viszik itthon (ezek adják a piac 80-90 százalékát).

A kisüzemi és a nagyüzemi sörfőzdék innovációjának köszönhetően 2017 áttörést hozott, megjelentek a speciális főzetek, sőt már szezonális különlegességek is kaphatók. Schillinger jelezte: a szövetség építi a sörkultúrát, nagyon jó ázsiójuk van a magyar söröknek, idén elindult a Csapra, magyar! kezdeményezés is, hogy kóstoljuk meg csapolt söreinket.

Borítókép: MTI Fotó/ Kollányi Péter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában