Attrakció

2019.01.16. 14:07

Magyarország jobban teljesít, és ez a turizmus teljesítményén is látszik

Novemberben a turizmus legfontosabb mutatószámait tekintve Magyarország megelőzte Ausztriát és Csehországot. Külön örvendetes, hogy egyre többen jönnek hozzánk a magas költési potenciájú országokból.

Külföldi turisták a Lánchídon 2018. december 26-án. MTI/

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

A legfrissebb adatok szerint továbbra is folyatódott a növekedés a magyar turizmusban, egyre több külföldi turista érkezik Magyarországra, és a magyarok is többet utaznak.

Tavaly novemberben közel 5 százalékkal nőtt a beutazó vendégforgalom, a belföldi turizmus pedig több mint 8 százalékkal nőtt az előző évhez képest

- mondta Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója az M1 aktuális csatornán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adataira reagálva.

A KSH szerdai közlése szerint tavaly novemberben a vendégéjszakák száma 3,7 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Guller Zoltán beszámolt arról, hogy 2018 első 11 hónapjában a hazai szálláshelyek árbevétele közel 10 százalékkal nőtt.

Guller Zoltán kiemelte, novemberben a turizmus legfontosabb mutatószámait tekintve Magyarország megelőzte Ausztriát és Csehországot.

Örvendetes ténynek nevezte, hogy tavaly novemberben a magas költési potenciállal rendelkező országokból (Amerikai Egyesült Államok, Izrael, Kína, Kanada és Spanyolország) jelentősen nőtt az ide érkező turisták száma az előző év azonos időszakához képest.

A Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója azt mondta, a turizmus az elmúlt években folyamatosan bővült, 2010-hez képest a vendégek száma másfélszeresére nőtt, a szálláshelyek árbevétele pedig megduplázódott. Ez az eredmény többek között annak köszönhető, hogy egyre több külföldi keresi fel a biztonságos és folyamatosan fejlődő Magyarországot, valamint egyre több magyar család engedheti meg magának, hogy üdülésre költsön.

Guller Zoltán emlékeztetett, a cél, hogy az ágazat 2030-ra a GDP 16 százalékát adja. Beszámolt arról is, hogy

az elmúlt években több mint 800 milliárd forintnyi forrás érkezett az ágazatba, idén országszerte pedig csaknem 1000 turisztikai fejlesztés valósul majd meg,

és ezek nagy része befejeződik idén. Soha ennyi turisztikai beruházás nem zajlott még egyszerre, fejlődnek a szálláshelyek, az éttermek, az attrakciók és az infrastruktúra.

Borítókép: Külföldi turisták a Lánchídon 2018. december 26-án

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában