Vesd bele magad!

2019.01.17. 13:53

Programcsomag indul fiataloknak a vidéki élet ösztönzésére

Vidéki élet, fiatalok a vidéken elnevezéssel programcsomagot indít a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége (AGRYA).

Forrás: Shutterstock.com

Fotó: wrangler

A kezdeményezés többek között az Agrárminisztérium (AM) és az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) támogatásával valósul meg – jelentették be a program szervezői csütörtöki budapesti sajtótájékoztatójukon.

Viski József, az AM vidékfejlesztésért felelős államtitkára elmondta, hogy a szaktárca prioritásként tekint a generációváltás segítésére, ebbe illeszkedik az AGRYA jelenleg induló kezdeményezése is.

A vidékfejlesztési programban (vp) 2016 óta eddig 55 milliárd forinttal támogattak mintegy 2400 fiatal gazdát.

Illés Boglárka, az Emmi család- és ifjúságügyért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkára szerint fontos, hogy minden fiatalt támogassanak a versenyképes tudás megszerzésében. Elmondta: a nemzeti tehetség program 2019-2020-ra szóló cselekvési tervében lehetőség van arra, hogy az agrárium területén oktató szakiskolák, szakközépiskolák is pályázzanak a programokra. A nemzet fiatal tehetségeiért ösztöndíjra is pályázhatnak azok a fiatalok, akik az agrárium területén képzelik el az életüket – tette hozzá.

Mikula Lajos, az AGRYA ügyvezető elnöke a Vidéki élet, fiatalok a vidéken programcsomagról elmondta, hogy abban három kezdeményezés kapott helyet:

a Vesd bele magad! programban 6-12 éves gyermekek pályázhatnak családjukkal ingyenesen 500-500 vetőmagcsomagra Fejér és Csongrád megyéből, a Virtuális Falu program a kistelepülési fiatalok közösségépítését segíti, a Vidék Kaland program pedig a városlakó, agrárium iránt érdeklődő fiataloknak nyújt betekintést a gazdák mindennapi életébe.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy a Vesd bele magad! programra a családok február 15-ig jelentkezhetnek egy elektronikus űrlap kitöltésével és egy a gyermek által írott fogalmazással vagy készített rajzzal a Zöldségek a mi barátaink témában. A program eredményhirdetése március 8-ig megtörténik, a családok a vetőmagcsomagokat március 20-ig kapják meg.

A Virtuális Falu programban támogatható kisrendezvények lebonyolítására és a kapcsolódó képzésekre szintén február 15-ig lehet pályázni, az eredményhirdetés március 8-ig várható. A Vidék Kaland Programmal kapcsolatos pályázat március közepén jelenik majd meg. A részletes pályázati felhívások és az űrlapok a www.agrya.hu weboldalon érhetők el – tette hozzá az AGRYA ügyvezető elnöke.

A Vidéki élet, fiatalok a vidéken elnevezésű programcsomag részletei

A programcsomagban három kezdeményezés kapott helyet, a Vidék Kaland Program, a Vesd bele magad! Program és a Virtuális Falu Program. Mindhárom kezdeményezés más-más célcsoportot szólít meg.

Vesd bele magad! Program

A Vesd bele magad! Programon keresztül 2011-2015 között 93.000 vetőmagcsomagot osztott ki – akkor még általános iskolák közvetítésével az AGRYA. Ez a program hangsúlyozottan nem szociális szempontok szerint válogat a vetőmagok kiosztásakor, hanem az érdeklődésre, kíváncsiságra, már meglevő motivációkra épít. A célja az, hogy a gyerekek kedvet kapjanak értékteremtő, valós kétkezi tevékenységekhez, hogy friss levegőn legyenek, mozogjanak, hogy jobban odafigyeljenek a táplálkozásukra, életmódjukra. A vetőmagcsomagból egy hozzávetőleg 30 nm alapterületű zöldségeskertet tud a család létrehozni. Ez az a méret, amit a szüleik, nagyszüleik segítségével kisgyerekek is meg tudnak művelni anélkül, hogy gyorsan beleunnának. A kertészkedő családokat növényvédelmi és tápanyag gazdálkodási szakértő segíti, hogy egészséges, szép zöldségeik teremjenek. A programmal kapcsolatos jelentkezést, pályázatot 2019. február 15-ig küldhetik el a családok. Az eredményhirdetés 2019. március 8-ig megtörténik, a vetőmagcsomagokat március 20-ig kapják meg közvetlenül az érintett családok.

Virtuális Falu Program

A Virtuális Falu Program indulása még 2009-re nyúlik vissza. Ekkor kezdett az AGRYA újra foglalkozni a falusi, kistelepülési ifjúsági közösségek ügyével. A jól működő közösségek segítenek abban, hogy megmaradjon vagy erősödjön a kötődés, amely a fiatalt a lakóhelyéhez kapcsolja. A kistelepülési közösségek életében is kulcsfontosságú, hogy legyen utánpótlás, legyenek fiatalok, akik tovább viszik a tevékenységet. A Virtuális Falu Programmal ebben kíván az AGRYA segíteni. A program elnevezése arra utal, hogy a helyben aktív fiatalokból, akiket összeköt, hogy kistelepülésen élnek, létrejön egy hálózat, egy közösség, egy „virtuális falu”. A közöttük meglevő együttműködés segít a tudás, tapasztalatok megosztásában, elmélyítésében. A 2019. április 1. július 31. közötti kisrendezvények lebonyolítására és a kapcsolódó képzésekre 2019. február 15-ig lehet jelentkezni, pályázni. Az eredményhirdetés 2019. március 8-ig megtörténik.

Vidék Kaland Program

A Vidék Kaland Programot 2011-2016 között szervezte már korábban az AGRYA. A célja, hogy városlakó, nem mezőgazdász, de az agrárium iránt érdeklődő fiatalok betekintést kaphassanak a napi agrár termelésbe. Az átlagemberekben jellemzően közhelyekre, általánosításokra épülő kép alakult ki a gazdákról, a mezőgazdasági termelésről. Ezt a képet szeretné ezzel a programmal, kiegészíteni, árnyalni az AGRYA. A pályázaton keresztül kiválasztott fiatalok egy hétre bekapcsolódhatnak egy-egy gazdálkodói család életébe, a fogadó gazdaságok napi tevékenységébe. A résztvevőktől azt kéri, várja az AGRYA, hogy az élményeiket, benyomásaikat a közösségi oldalakon, online felületeken osszák meg. A programmal kapcsolatos pályázat, amin keresztül a résztvevők jelentkezhetnek, 2019. március közepén jelenik meg.

Borítókép: Illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában