energiaárak

2019.11.27. 19:30

Magyarországon a legolcsóbb a gáz az EU-ban

Magyarországon a legolcsóbb a lakossági földgáz ára az Európai Unió 28 tagországa közül, az áram ára pedig a második legolcsóbb – írta az Origo kedden, az Eurostat legújabb adatai alapján.

A cikk szerint 2019 első félévében az Európai Unióban Magyarországon és Romániában voltak a legolcsóbbak a lakossági földgázárak. Az elmúlt fél évben 2018 hasonló időszakához képest a legnagyobb gázáremelés Bulgáriában (18,3 százalék), Lettországban (15,8 százalék) és Észtországban (14,2 százalék) volt. Ezzel szemben Dániában (-1,7 százalék), Magyarországon (-1,6 százalék) és Ausztriában (-1,3 százalék) csökkentek az árak.

Az áram ára csak Bulgáriában olcsóbb, mint Magyarországon. Az unió országai közül Németországban a legdrágább az elektromos energia.

A legnagyobb áramáremelés az idei első fél évben Hollandiában volt, ahol több mint 20 százalékkal emelkedett az ár a lakosság számára.

A cikk szerint a magyar eredményekben óriási szerepet játszott az, hogy az Orbán-kormány 2012 végén meghirdette a rezsicsökkentés politikáját. A hat éve tartó csökkentésnek köszönhetően a magyar lakossági fogyasztók körében a korábbi elmaradások 46 százalékára csökkent a közműtartozások összege, a kikapcsolt lakossági fogyasztók száma pedig 57 százalékkal mérséklődött. A családok 1446,4 milliárd forintot takarítottak meg a rezsiköltségeiken a legutóbbi ismert összesítés szerint – olvasható a portálon.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában