Járvány

2020.03.31. 06:48

Az önkormányzatok segítségét kéri a dísznövényágazat

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezete azt kéri, ne zárják be a piacaikat.

Kaposvár, 2020. március 28. A koronavírus-járvány miatt maszkot viselő virágárus a kaposvári piacon 2020. március 28-án. Ezen a napon a helyszínen tartott sajtótájékoztatóján Nagy István agrárminiszter a koronavírus-járvány miatt bezárt piacoknak a szabályok szigorú betartása mellett történő újranyitására szólította fel az érintett települések polgármesterét. MTI/Varga György

Forrás: MTI

Fotó: Varga György

A magyar dísznövénykertészek és virágárusok érdekében írt nyílt levelet az önkormányzatoknak a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezete, hogy ne mondják vissza a települési virágosítással, zöldítéssel kapcsolatos megrendeléseiket és ne zárják be a tavaszi virágárusítás és a kistermelői áruk értékesítéséül szolgáló piacaikat – közölte a NAK.

Közleményük szerint a járvány miatt kialakult helyzetben a piacoknak most még nagyobb a szerepük a helyi termékértékesítésben. Ezért kérik az önkormányzatokat, hogy ne korlátozzák a dísznövények, vágott virágok, egynyári palánták, a helyi élelmiszerek forgalmazását, segítsék ezzel is a településük, térségük virágkertészeit, termelőit, élelmiszer-előállítóit.

A lakosságot pedig arra kérik, hogy aki teheti, vásároljon virágot, dísznövényeket és helyi kistermelői árukat.

A Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezetének korábbi közlése szerint a koronavírus-járvány csaknem 174 milliárd forint veszteséget okozhat a dísznövényágazatnak a kereskedelmi egységek nyitvatartásának korlátozása és a csökkenő kereslet miatt. A járvány miatti korlátozások az ágazat legforgalmasabb, tavaszi szezonját érintik, a bevételkiesések a termékek és a szolgáltatások jellegéből fakadóan később nem pótolhatók. Mindez súlyos veszélybe sodorja a hazai egynyári-, balkonnövény-, vágott virág- és díszfaiskolai termesztőket, a kertészeti árudákat, a kertépítőket, a virágkereskedőket.

A dísznövényágazat legmeghatározóbb tevékenysége a termesztés, a vágottvirág-termesztők 85, az egynyári-, és balkonnövény-termesztők 80, a díszfaiskolai termesztők 50 százalék körül becsülik bevételkiesésüket – közölték.

Borítókép: A koronavírus-járvány miatt maszkot viselő virágárus a kaposvári piacon 2020. március 28-án. Ezen a napon a helyszínen tartott sajtótájékoztatóján Nagy István agrárminiszter a koronavírus-járvány miatt bezárt piacoknak a szabályok szigorú betartása mellett történő újranyitására szólította fel az érintett települések polgármesterét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában