Járvány

2020.05.29. 12:29

Szijjártó Péter: minden európai országnak érdeke, hogy jó kapcsolatban legyen Kínával

A miniszter szerint világosan látszik, hogy amikor kínai beruházásokért versenyzünk, akkor a többi európai országgal versenyzünk.

A külgazdasági és külügyminiszter Facebookon azt közölte, az EU külügyminisztereinek mai virtuális tanácskozásán az Európai Unió és Kína kapcsolata volt napirenden. „Amikor erről beszélünk, akkor itt lenne az ideje az őszinte és egyenes beszédnek. Egyetlen európai országnak sem kellene úgy tennie, mintha nem lenne érdekelt a jó kapcsolatban Kínával”- jelentette ki.

Hozzátette: világosan látszik, hogy amikor kínai beruházásokért versenyzünk, akkor a többi európai országgal versenyzünk. Amikor a kínai exportlehetőségekért versenyzünk, akkor a többi európai országgal versenyzünk, mint ahogy a többi európai országgal versenyeztünk a lélegeztetőgépek és más egészségügyi védekezéshez szükséges eszközök beszerzése tekintetében is. Tehát senkinek nem kellene az Európai Unióban úgy tennie, mintha nem lenne érdekelt abban, hogy ő maga jó kapcsolatot tartson fent Kínával.

Amennyiben szolgálja az érdekeinket, mi támogatjuk, hogy az Európai Unió és Kína között létrejöjjön egy beruházásvédelmi egyezmény, azonban a kettős mércét elutasítjuk

– jelentette ki Szijjártó Péter.

A miniszter szerint az európai szabályozások és nyilatkozatok nem szolgálhatják azt a célt, hogy nagy nyugat-európai országok gazdasági és piaci hátrányokat okozzanak a kis európai országoknak a Kínával való gazdasági együttműködés terén.

Látni kell, hogy az Európai Unió és Kína közötti 700 milliárd dolláros kereskedelmi forgalom alig több mint 10%-át bonyolítják a közép-európai országok

– hívta fel a figyelmet a miniszter.

„A kettős mércét tehát visszautasítjuk, és végre itt lenne az ideje, hogy a nagy európai országok is maguk mögött hagyják a képmutatást a Kínával való kapcsolatok tekintetében. Sok tízmilliárd dollárnyi beruházás és sok tízmilliárd dollárnyi kereskedelmi forgalmat bonyolítanak le ők is a kínaiakkal” – írta Szijjártó Péter.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában