új pályázat

2021.04.15. 08:16

Nyártól korszerű elektromos fűtési rendszerekre is lehet igényelni támogatást

A napelemes rendszerek mellett korszerű elektromos fűtési rendszerekre is lehet igényelni támogatást a tervek szerint nyáron megnyíló új, lakossági energiahatékonysági pályázaton – idézte a Magyar Nemzet csütörtöki számában Steiner Attilát, az Innovációs és Technológiai Minisztérium e területért felelős államtitkárát.

Az energia- és klímapolitikáért felelős szakpolitikus a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség online rendezvényén azt mondta: a várhatóan százmilliárd forintot meghaladó keretösszegű pályázat célja, hogy ösztönözzék a komplex energetikai megoldások kialakítását.

Támogatást lehet igényelni például a tetőre helyezett, saját fogyasztásra termelő napelemes beruházásokra és elektromos (hőszivattyús) fűtési rendszerekre.

Az államtitkár megjegyezte, hogy a napelemes cseréptetőket is bevonták a támogatható termékek körébe. A dotáció a tárca becslése szerint nagyjából nyolcvanezer háztartás energetikai korszerűsítéséhez járul hozzá.

Steiner Attila megerősítette, hogy

a kormánynak továbbra is célja a magyarországi napelemes kapacitás hatezer megawattra növelése 2030-ig

(a jelenlegi mintegy kétezerről), emellett az e-mobilitás terjedése érdekében további támogatások várhatók az elektromos járművek beszerzésére.

Az időjárás-alapú villamosenergia-termeléshez kapcsolódó kihívásra, az áram hosszú távú tárolására Steiner Attila szerint részben a hidrogéngazdaság kiépítése adhat választ; ennek kidolgozása is folyamatban van, a támogatott pilot projektek előkészítés alatt állnak. A fejlesztések már csak a megcélzott napelemes kapacitás miatt is fontosak, hiszen minél több a hektikusan termelő megújuló forrás, annál nehezebb kiegyensúlyozni a villamosenergia-hálózatokat.

Tóth Tamás, a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal elnökhelyettese a Magyar Nemzet írása szerint hangsúlyozta: a villamoshálózati csatlakozással ellátott létesítmények, például a már használaton kívüli repülőterek, katonai létesítmények jó helyszínéül szolgálnak a nagyobb kapacitású napelemparkoknak. A barnamezős fotovoltaikus beruházások előmozdítása érdekében a hivatal jogszabály-módosítási javaslatokat is benyújtott a tárcához – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában