jó hír

2021.05.24. 07:17

A járvány ellenére is rendületlen a háztartási méretű naperőművek terjedése

A villamosenergia-elosztók aktuális adatszolgáltatása alapján a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal közzétette a háztartási méretű erőművek (HMKE), ezen belül a maximum 50 kilowatt (kW) kapacitású naperőművek 2020. év végi összesített adatait.

Tóth Tamás, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) általános elnökhelyettese kiemelte,

egy év alatt másfélszeresére nőtt a háztartási méretű naperőművek darabszáma és beépített teljesítménye. Mára közel 72 ezer háztartás rendelkezik napelemes kiserőművel.

Az elnökhelyettes a legfrissebb adatokkal kapcsolatban hangsúlyozta, a HMKE-k terjedését nem fékezte meg a koronavírus-járvány sem, hiszen az előző év végi adatokhoz képest másfélszeresére nőtt a számuk és beépített teljesítményük. A növekedési ütem ráadásul tovább gyorsult, míg 2019-ben 44 százalék körül alakult, addig 2020-ban már megközelítette az 50 százalékot. Ilyen módon 2020 végére már 88 112 darab háztartási méretű naperőmű termelt villamos energiát, összesen 719,09 megawatt (MW) beépített kapacitással – tette hozzá a MEKH elnökhelyettese.

Tóth Tamás felidézte: a Nemzeti Energiastratégia szerint a kormányzat célja, hogy 2030-ra legalább 200 ezer háztartás rendelkezzen átlagosan 4 kW teljesítményű, tetőre szerelt napelemes erőművel.

Az elnökhelyettes hangsúlyozta, hogy a megújuló energiatermelés lendületes növekedése örömteli fejlemény, ugyanakkor a MEKH feladata az is, hogy az ellátásbiztonság érdekében megteremtse a megújuló és a hagyományos erőművi kapacitások összhangját.

Ismertetik, hogy az adatok alapján 2020-ban továbbra is többnyire természetes személyek birtokoltak háztartási méretű naperőműveket, 2020 végén már közel 72 ezer háztartás, míg 2019 végén még csak mintegy 47 ezer háztartás mondhatta el ezt magáról. 2020 végén a lakossági napelemes HMKE-k átlagos teljesítménye 6,17 kW volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában