Ország-világ

2021.05.16. 08:51

Büntetés helyett bónusszal ösztönzi a vakcina beadását a munkáltató

Nem érheti hátrány azt sem, aki nincs valamilyen okból beoltva, de nekik több szabályt kell betartaniuk.

Egyre több foglalkoztató szünteti meg – a kormányzati ajánlásokat figyelembe véve – az általános otthoni munkavégzést, közben széles körben elérhetővé válik mindenki számára a járványt visszaszorító vakcina – írja a Magyar Nemzet.

Ez ugyanakkor nem jelenti azt, hogy a munkavállalóknak a járvány előtti, sokszor rugalmatlan szabályokhoz kellene visszatérniük vagy adott esetben a zsúfolt irodai környezetben kellene ismét teljesíteniük.

Mindössze arról van szó, hogy maga a járvány már nem teszi indokolttá a folyamatos távmunka fenntartását.

Egyre több a vakcina, így megint más világ jön

Az első tapasztalatok azt mutatják, hogy

a munkáltatók a fokozatos visszatérés, a későbbiekben pedig a hibrid, részben munkahelyi, részben otthoni munkavégzés mellett döntenek, ahol erre megvan a lehetőség.

Abban mindenki egyetért, hogy elkezdődött a foglalkoztatás tartós átalakulása. Ennek oka, hogy

az átoltottsággal és a járvány visszaszorulásával immár nem a rendkívüli helyzet kezelése határozza meg az intézkedéseket,

sokszor gyakori változások mellett, hanem a munkáltatók és a munkavállalók egy hosszabb távú, stabil működésre kívánnak berendezkedni.

A gyakori változásokba belefáradt munkavállalók jelentős részének ismét egy új helyzethez kell alkalmazkodnia, ha a közeljövőben az akár több mint egy éve tartó általános otthoni munkavégzést fokozatosan, legalább heti néhány napra felváltja a közösségi, munkahelyi munkavégzés. Az eddigi tapasztalatok alapján

sem az állami szervek, sem a versenyszféra szereplői nem erőltetik a hirtelen munkahelyi visszarendeződést.

Sok munkavállaló leginkább attól tart, hogy komoly feszültségeket szülhet az oltottak és az oltatni nem szándékozók esetleges megkülönböztetése.

A munkáltatóknál, elsősorban a nagyobb vállalatoknál már kialakulóban vannak azok az új munkahelyi szabályok, jó gyakorlatok, amelyekkel elkerülhető, hogy az oltást visszautasítók ki legyenek téve a fertőzésveszélynek anélkül, hogy hátrányos megkülönböztetésként éljék meg a munkáltatói magatartást.

Újabb fehér könyv készül

„A munkáltatók és a kormány már dolgozik az őszihez hasonló, általános iránymutatásokat tartalmazó, a jó gyakorlatokat bemutató fehér könyvön”

– hangsúlyozta a lap megkeresésére Perlusz László.

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára kiemelte: teljesen új munkahelyi gyakorlatokat kell kialakítani az új helyzetre való tekintettel. Emlékeztetett: immár széles körben elérhető valamelyik típusú vakcina, vagyis egyre inkább az egyén döntésén múlik, él-e a lehetőséggel. A főtitkár kiemelte:

nem kötelező az oltás beadatása, ezért a munkáltató nem különböztetheti meg hátrányosan azokat, akik visszautasítják a vakcinát. Ez ugyanakkor azzal jár, hogy az oltottak és az oltást elutasítók között kénytelenek lesznek különbséget tenni a munkaadók,

mivel az ő felelősségük, hogy ne terjedjen el helyben a fertőzés vagy ne törjön ki akár egy, a gazdaság működésére nézve súlyos következményekkel járó újabb országos járványhullám.

A vállalkozások, elsősorban az immár jó példákkal is szolgáló nagyobb foglalkoztatók a kedvező megkülönböztetést tartják célravezetőnek.

Aki nem védett, nem lazíthat

A VOSZ főtitkára példaként említett egy vállalkozást, ahol azok a munkavállalók, akik még nem oltottak, nem használhatnak egyes közösségi tereket, például a munkahelyi ebédlőt. Különbség, hogy az oltott munkavállalóknak jóval kevesebbszer kell teszteltetniük magukat a munkavégzéshez vagy el is hagyhatják ezt a kötelezettséget.

„A cégek elemi érdeke, hogy elkerüljünk egy újabb járványhullámot, és minél előbb sikerüljön teljesen újraindítani a gazdaságot.

Ezért szinte biztos, hogy sok nagyobb cég él majd a munkahelyi oltópont felállításának lehetőségével.

Ez nem jelenti azt, hogy az oltást visszautasító munkavállalóknak veszélyben kell érezniük az állásukat vagy bármilyen szankciótól kellene tartaniuk”

– mutatott rá Perlusz László. Kiemelte ugyanakkor, hogy

motiválni kell a vakcina beadatására a dolgozókat, ezért a védelmet elutasító foglalkoztatottaknak hosszú távon is be kell tartaniuk a szigorú járványügyi szabályokat,

miközben a védettséggel rendelkezők egyre több lazítással találkozhatnak.

Előny van, kényszer nincs

A főtitkár hangsúlyozta, az oltás felvételére a cégek nem kényszeríthetnek senkit, és ez nem is céljuk, ugyanakkor a motiválás igen. Példaként említette:

egyre több nagyvállalatnál elterjedőben van az a jó gyakorlat, hogy az oltással élő beosztottak szabadnapot kapnak. A későbbiekben elképzelhető az is, hogy a foglalkoztatók bónuszokkal ösztönözzék az oltottság növelését.

Perlusz László ugyanakkor megjegyezte: eddig nem állt rendelkezésre mindenki számára az oltóanyag, így a pozitív megkülönböztetés sem jöhetett szóba, az új helyzetre a jó gyakorlatokat most alakítják ki a foglalkoztatók, egyénileg. A VOSZ főtitkára hozzátette:

az eddigi tapasztalatok kedvezők, mivel a munkavállalók elfogadhatónak tartják ezeket a gyakorlatokat, így a feszültség is elkerülhető.

Toleránsak az alkalmazottak

„Eddig nem érkeztek hátrányos munkáltatói megkülönböztetésről visszajelzések, de a jó példákról már igen.

Az elkerülhetetlen különbségtételt mind az oltottak, mind az oltatlanok elfogadják”

– mondta a Magyar Nemzetnek Mészáros Melinda. A Liga Szakszervezetek elnöke szintén kiemelte az oltás fontosságát, ugyanakkor elismerte, nem célravezető erőszakosnak tűnő, nyomásgyakorló intézkedésekkel oltásra bírni azokat sem, akik visszautasítják a védettséget.

 

Az elnök egyetért a munkáltatói oldallal abban, hogy a jelenleg formálódó, a következő időszakban kialakuló jó gyakorlatokról iránymutatás szülessen, ezzel elkerülve az oltottságot igazoló dokumentum meglétével és az oltás esetleges elutasításával összefüggő munkahelyi feszültségeket.

A Liga vezetője hozzátette:

a következő időszak határozza meg sok, a járvány előtt nem elterjedt atipikus foglalkoztatási forma, például a távmunka helyét. Összességében a következő hónapokban válik világossá, milyen tartós változásokat eredményeztek a pandémia tavalyi megjelenése és a járvány visszaszorításával összefüggő intézkedések alatt szerzett tapasztalatok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában