Járvány

2021.06.03. 07:38

Meghonosodott a távmunka, új szabályozásra lesz szükség

Hazánkban később, a gyakorlati tapasztalatok alapján jöhetnek változtatások, de az unióban már vannak jó példák.

Minden ötödik európai munkavállalónak a járványt követően is lehetősége lesz legalább részben a munkahelyen kívüli munkavégzésre, így a távmunka újraszabályozása egyre inkább napirendre kerül az Európai Unióban – írja a Magyar Nemzet.

Az új nemzeti szabályok megalkotása elkerülhetetlen, mivel a legtöbb tagországban a járvány előtt alkalmazott előírások vagy elavultak, vagy hiányosak.

Az Eurofound összefoglalója szerint eddig még kevés európai ország hozott új szabályokat, több tagállamban pedig folyamatban van a jogalkotás, míg a későbbiekben várhatóan az uniós irányelvek is frissülnek.

A távmunka szabályainak hiányosságai nagyjából mindenhol ugyanazokra a területekre terjednek ki. Ilyen terület az úgynevezett lecsatlakozás joga (right to disconnect). A munkavállalók védelmében hozott szabályozás lényege, hogy a távoli munkavégzés során ne mosódjon össze a munka és a magánélet, vagyis a rugalmasság ne jelentse a korlátok nélküli munkavégzést.

Ehhez meg kell határozni, mikor teheti meg a beosztott, hogy nem reagál a munkahelyi levelekre, jelzésekre, vagy akár a vezetője telefonhívására, vagy azt, hogy a rugalmasságért cserébe milyen módon kell a munkáltató rendelkezésére állni.

Nehéz szabályalkotás vár a munkáltatók ellenőrzési kötelezettségére is. A munkaadónak kötelessége azoknak a feltételeknek a kialakítása, amelyek garantálják a munkavállalók egészségének védelmét.

Az otthoni munkavégzés során a magánélet tiszteletben tartását is figyelembe kell vennie a munkáltatónak, így nem kötelezheti például a lakás átrendezésére a dolgozót.

Kérdés az is, hogy a munkaadó hogyan tud eleget tenni ellenőrzési kötelezettségének. Spanyolországban például időpontot kell egyeztetnie a munkáltatónak az alkalmazottal az otthoni munkakörülmények ellenőrzéséhez, de Ausztriában tilos az otthon dolgozó munkavállalónál tartott ellenőrzés.

Hasonlóan a hazai szabályokhoz, más európai országokban is előírás, hogy a munkaadónak minden, a munkavégzéshez szükséges eszközt rendelkezésre kell bocsátania.

Szabályozásra vár ugyanakkor, hogy ennek milyen módon tehet eleget a foglalkoztató. Gyakorlat például saját eszközök használata esetén hozzájárulás az alkalmazott költségeihez, tartós otthoni munkavégzésnél elterjedt a hazaihoz hasonló kedvezményes rezsihozzájárulás lehetősége is.

Magyarországon csak a későbbiekben várható a munka törvénykönyvének esetleges módosítása. Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke korábban a Magyar Nemzetnek arról beszélt, most vette kezdetét az az időszak, amikor már nem a járvány elleni védekezés miatt hozott átmeneti, sokszor gyorsan változó intézkedésekhez kell hozzáigazítani a működést, hanem a hosszú távon is megmaradó gyakorlatok kialakítása veheti kezdetét.

A kamara elnöke szerint nálunk is meghonosodott a távmunka, a járvány előtt hagyományos munkaszervezési gyakorlatok pedig idejétmúlttá váltak.

Emiatt idehaza is elkerülhetetlen a jelenlegi szabályok felülvizsgálata, ám ezt a következő időszakban kialakuló munkahelyi gyakorlatokat figyelembe véve kell megtenni, amelyre csak később lesz lehetőség.

Idehaza jelenleg kormányrendelet szabályozza a távmunkát. Alapja a munkaadó és a munkavállaló egyedileg kötött megállapodása, amely kellő rugalmasságot nyújt és nem teszi túlszabályozottá a rendszert.

A rendelet a rezsi-hozzájáruláshoz adókedvezményt tesz lehetővé a munkaadónak. Az otthoni munkavégzést szabályozó kormányrendelet átmeneti, célja a járvány elleni védekezés elősegítése, ugyanakkor megalapozhatja a későbbi újraszabályozást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában