környezetvédelem

2021.07.27. 21:47

A Volánbusz 40 zöldautóbusz beszerzésére kötött szerződést

A Mercedes eCitaro típusú, szóló (nem csuklós), alacsony padlós, elektromos meghajtású autóbuszok 28 ülő és 50 álló utas egyidejű szállítására alkalmasak, és egy feltöltéssel mintegy 240 kilométert tehetnek meg.

Feltételes szállítási szerződést írt alá 40 Mercedes eCitaro típusú elektromos autóbusz beszerzéséről kedden a Volánbusz Zrt. az Omnibus Hungária Kft. és az INTER TRACTION ELECTRICS Kft. – közölte a Volánbusz Zrt.

A közlekedési vállalat az idén tavasszal 100 elektromos autóbusz beszerzésére nyújtott be pályázatokat a Zöld Busz Programban, és kiírta a feltételes közbeszerzési eljárásokat is. Ezek eredménye a mostani feltételes adás-vételi szerződés.

Amennyiben a Volánbusz elnyeri a Zöld Busz Program támogatását a járművek beszerzéséhez, ezek a fővárosi agglomerációban szállítják majd az utasokat, várhatóan 2022 első negyedévétől.

A Volánbusz célja az autóbusz-állomány zöldítése elektromos, illetve CNG-meghajtású járművek beszerzésével. A társaság pályázatainak eredményes elbírálása esetén Budapest vonzáskörzetében 40, hat megyeszékhelyen pedig további 60 elektromos meghajtású jármű biztosíthat magasabb színvonalú szolgáltatást az érintett térségek több mint 3 millió lakosa számára – jelezték a közleményben.

A Mercedes eCitaro típusú, szóló (nem csuklós), alacsony padlós, elektromos meghajtású autóbuszok 28 ülő és 50 álló utas egyidejű szállítására alkalmasak, és egy feltöltéssel mintegy 240 kilométert tehetnek meg. A légkondicionált járművek kerekesszék, illetve babakocsi elhelyezésére kialakított hellyel, a felszállást segítő rámpával, valamint elektronikus utastájékoztató rendszerrel rendelkeznek.

A közlemény idézte Pafféri Zoltánt, a Volánbusz Zrt. elnök-vezérigazgatóját, aki szerint az elektromos buszok döntő lépést jelentenek a zöld közösségi közlekedés megteremtésében. Jármű-fiatalítási programjukban is fontos szerepet játszanak, hiszen az elmúlt hetekben forgalomba állt 204 darab MAN csuklós és az 503 darab, folyamatosan érkező Credo, Volvo és Mercedes szóló jármű mellett további 100 új autóbusz frissítheti 6200 darabos állományukat.

A Volánbusz európai szinten is egyedülálló elektromosautóbusz-programjának környezetvédelmi hatása is kiemelkedő: a 100 zöldbusz forgalomba állása esetén évente több mint 5071 tonnával csökkenhet a szén-dioxid-kibocsátás az érintett településeken és a fővárosi agglomerációban – tette hozzá az elnök-vezérigazgató.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában