Járvány

2021.07.11. 12:42

Most honosodik meg idehaza is a hibrid munkavégzés

Alapvető elvárása a poszt-Covid-kornak, hogy a munkáltató bizonyos napokon lehetővé tegye az otthoni munkát.

Magyarországon is elkezdődött a munkaerőpiac gyökeres átalakulása. Elsősorban a nagyvállalatoknál már a gyakorlatban alakítják a folyamatos munkahelyi jelenlétet felváltó szervezési stratégiákat, amelyek később jó példával szolgálhatnak a gazdaság összes szereplőjének – írja a Magyar Nemzet.

A munkáltatóknak új, hosszú távon meghatározó nyomásgyakorlást jelent a hibrid munkavégzés iránti igény.

A hazai és nemzetközi felmérések egybehangzóan alátámasztják, hogy az alkalmazottak – ahol erre a munkakör lehetőséget teremt – kétharmada heti néhány napot otthon szeretne dolgozni.

A járvány elején a felkészülés és a tapasztalatok hiányában elrendelt, ám tartóssá váló otthoni munkavégzés világossá tette, hogy az alkalmazottak ragaszkodnak az irodához, ugyanakkor ragaszkodnak a home office lehetőségéhez is.

A legtöbben eközben éppen úgy tartózkodnak a kizárólag otthon végezhető munkától, mint a járvány előtt általános folyamatos, szigorúan vett beosztás szerinti munkahelyi jelenléttől.

Sőt az alkalmazottak többsége akár ott is hagyná a munkahelyét, ha az nem garantál számára hosszú távon is rugalmas munkakörülményeket

– mutat rá az EY 16 országban több mint 16 ezer dolgozóval készített nemzetközi kutatása. Az irodisták több mint fele megfontolná, hogy állást váltson, ha nem nyújtanak számára rugalmas munkavégzést a veszélyhelyzet elmúltával.

A távmunka az Y generációnak vált be a leginkább, az 1980 és 2000 között születettek kétszer akkora valószínűséggel mondanának fel, ha teljes munkaidőben vissza kellene térniük az irodába, mint az idősebb korcsoportok.

Kiemelték: a koronavírus-járvány hatására megváltozó igényekhez a cégeknek is alkalmazkodniuk kell, ami nagy kihívást jelent. Ezt az alkalmazkodást nem tudják elkerülni a munkáltatók, mivel a rugalmasság egyértelműen a versenyképesség fontos feltételévé vált. A folyamatok hatására jelenleg már számos hazai cég, elsősorban a nagyvállalatok átállása zajlik a hibrid munkavégzésre.

A hazai nagyvállalatok HR-vezetői szerint az új helyzet felhatalmazó vezetői hozzáállást, bizalmi kultúrát és professzionális otthoni felszerelést igényel

– mutatott rá az Epson nemzetközi kutatása. A nemzetközi nagyvállalatok magyarországi képviseletei közül a Lufthansa, az Alteo és a Roche Magyarország HR-szakemberei egyaránt a munkaidő és a munkavégzés helyszínének rugalmasságában látják a jövőt.

Rámutattak a személyes találkozók és a munkahelyi jelenlét fontosságára is, amely az alkalmazottak motivációját és a lojalitást is növeli. A személyes jelenlét során fontos, hogy a kollégáknak legyen lehetőségük beszélgetni, ötletelni, és az értekezletek se rabolják el a munkahelyen töltött időt.

Ahogy korábban a lap megírta, a magyar munkavállalók sem válnának meg az irodától. Az otthoni munkavégzés legfőbb előnyeként a munkába járás okozta időveszteség és az utazással járó stressz­helyzetek elkerülését tartják számon. A kutatások szerint az ingázástól szabadulna a legtöbb magyar dolgozó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában