jó példa

2021.10.09. 18:39

Magyarországon nem emelkedik a gáz ára, több ország is követi a rezsicsökkentés példáját

A gázárak a rezsicsökkentés miatt nem fognak emelkedni a lakosság számára Magyarországon, a fölgázellátás biztonságát szavatolja a gáztározók töltöttségi szintje, valamint a frissen megkötött, hosszútávú gázszerződés – jelentette ki az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára Brüsszelben pénteken.

20190718, Gáz illustráció Vas Nép/Unger Tamás

Forrás: Vas Népe

Fotó: Unger Tamás

Steiner Attila, a visegrádi országok magyar elnöksége által a zöld átállás és a klímavédelem témakörében szervezett konferenciát követően magyar újságíróknak nyilatkozva elmondta: a magyarországi gáztározók töltöttségi szintje magas, 86 százalékos, ami jóval az európai átlag feletti.

Magyarország négymilliárd köbméteres kereskedelmi, illetve 1,45 milliárd köbméteres stratégia készlettel rendelkezik.

Ez a gázmennyiség a teljes gazdaság ellátására legkevesebb 109 napig lenne elég akkor, ha valamilyen okból nem érkezne gáz az országba

- mondta az államtitkár.

Kiemelte: a magyar kormány előrelátó volt, amikor a rezsicsökkentés politikáját bevezette, ugyanis

az energiaárak jelenleg tapasztalható váratlan emelkedése sem terheli a magyar lakosságot. Már több uniós ország vezetett be lakossági árszabályozást magyar mintára

– tette hozzá.

Az államtitkár elmondta, Magyarország a gázellátását helyi kitermelésből, behozatalból, valamint a meglévő tározók jelentős feltöltöttségéből biztosítja. A gázellátás biztonságát szavatolja továbbá, hogy a kormány szeptember végén hosszútávú szerződést kötött az orosz Gazprommal. A lekötött mennyiség a teljes lakossági fogyasztást fedezi, mintegy 4,5 milliárd köbmétert tesz ki – közölte.

Hangsúlyozta továbbá, hogy

Magyarország a klímavédelem és a zöld átállás terén komoly eredményeket tud felmutatni. Az elmúlt években 32 százalékkal csökkentette a szén-dioxid-kibocsátását, ezzel az első tíz uniós országok között szerepel

- közölte. Hozzátette, a többi visegrádi ország is kiemelkedő eredményeket ért el úgy, hogy közben folyamatosan, uniós átlag felett növekedett a gazdaság a régióban. A visegrádi országok olyan megoldás megtalálásán dolgoznak, amelyek szavatolják a versenyképesség, az energiaárak stabilitása, valamint az ellátásbiztonság mellett a zöld átállás célkitűzéseinek megvalósulását is – mondta.

„Nem az a jó megoldás, ha a lakosságra plusz terheket hárítunk, ahogyan azt a jelenlegi európai bizottsági javaslat tartalmazza.

Ehelyett támogatási programokon keresztül ösztönzőket kell nyújtani a lakosságnak, hogy részesei lehessenek a zöld átmenetnek és érezzék annak előnyeit” – fogalmazott az államtitkár.

Steiner Attila ezzel összefüggésben elmondta, a kormány napelemek lakossági telepítésére, valamint fűtéskorszerűsítésre vonatkozó pályázat közzétételét tervezi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában