közlemény

2021.11.15. 19:35

ITM: csütörtökig jelentkezhetnek a benzinkutak átvételére kész szolgáltatók

A hétfőtől hatályos szabályok szerint az üzemanyagok hatósági áras forgalmazására az előírt feltételekkel nem képes szolgáltató köteles üzemszünetet hirdetni.

Budapest, 2021. október 9. A MOL Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt. egyik fõvárosi üzemanyagtöltõ állomása a fõváros XIII. kerületében a Váci úton, a Duna Plaza bevásárló- és szórakoztató komplexum parkolóháza mellett. MTVA/Bizományosi: Róka László *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt.

Forrás: MTVA/Bizományosi

Fotó: Róka László

Az üzemanyagok hatósági árára vonatkozó részletszabályok szerint az üzemszünetet hirdető vagy ismételt jogsértésen ért benzinkutak működtetése az ellátás biztonsága érdekében átmenetileg egy nyilvántartott szolgáltatóra bízható; a megfelelő felkészültséggel és engedéllyel rendelkező vállalkozások november 18-ig jelezhetik igényüket a nyilvántartásba vételre az innovációs minisztériumnál – tájékoztatta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) hétfőn az MTI-t.

A közleményben felidézték: bár az elmúlt egy évben a világon mindenütt ugrásszerűen megnőtt a benzin ára, az árplafon bevezetése előtt is csak kevesen vásárolhattak a magyar fogyasztóknál olcsóbban üzemanyagot Európában. Ezek a költségek azonban jelentősen befolyásolják a gazdaság működését, az egyéb termékek árait, többszörösen terhelik tehát a családokat és vállalkozásokat. Az üzemanyagárak és az infláció féken tartása érdekében a kormány november 15-étől a 95-ös oktánszámú motorbenzin és a dízelgázolaj lehetséges legfelső árát literenként 480 forintban határozta meg.

A hétfőtől hatályos szabályok szerint az üzemanyagok hatósági áras forgalmazására az előírt feltételekkel nem képes szolgáltató köteles üzemszünetet hirdetni. Az ismételt jogsértésen ért vállalkozás üzemeltetési joga pedig legalább egy nap, legfeljebb fél év időtartamra korlátozható. Ilyen esetekben a szakminiszter kijelölése alapján a szükséges anyagi, technikai és ellátási képességekkel, megfelelő hatósági engedéllyel rendelkező, korábban nyilvántartásba vett szolgáltató veheti át ideiglenesen a benzinkút működtetését – jelezte közleményében a tárca.

A más üzemanyagtöltő állomásának üzemeltetésére vállalkozóknak ezt a szándékukat november 18-ig kell bejelenteniük az ITM-nél, az [email protected] címen, a kormányrendelet melléklete szerinti adattartalommal. Nem lehet nyilvántartott szolgáltató, aki üzemszünetet hirdetett, vagy akinek üzemeltetési jogát többszöri jogsértés miatt korlátozták – hívta fel a figyelmet a minisztérium.

Borítókép: A MOL Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt. egyik fővárosi üzemanyagtöltő állomása a főváros XIII. kerületében a Váci úton, a Duna Plaza bevásárló- és szórakoztató komplexum parkolóháza mellett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában