Biztonságban

2022.03.09. 14:10

Energiahivatal: a magyar háztartások rezsiköltségeit nem érinti az energiaárak ingadozása

A magyar lakossági fogyasztók védettek az áringadozások ellen és továbbra is a legalacsonyabb rezsiárakkal kalkulálhatnak; a földgáz átlagára februárban is Budapesten volt a legalacsonyabb, az áramért pedig a második legkedvezőbb árat fizették a háztartások - közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) szerdán, nemzetközi ár-összehasonlító vizsgálata alapján.

A MEKH tájékoztatása szerint 

Budapesten a lakossági fogyasztók által fizetendő villamos energia átlagára februárban 10,34 eurócent volt kilowattóránként (kWh), ami a vizsgált fővárosok listájában a második legalacsonyabb, az összehasonlításban szereplő fővárosok közül ennél csak Belgrádban volt olcsóbb az áram.  

A 27 uniós tagállam fővárosában fizetendő lakossági villamosenergia-árak átlaga februárban 24,15 eurócent/kWh volt, azaz a magyar fogyasztók közel 60 százalékkal fizettek kevesebbet az áramért az uniós átlagnál - jelezte a hivatal.   

A földgáz lakossági átlagára Budapesten 2,79 eurócent/kWh volt februárban, a felmérésben szereplő fővárosok között a legolcsóbb. A 24 vizsgált fővárosban fizetendő lakossági földgázárak átlaga 10,76 eurócent/kWh volt, ami csaknem négyszerese a magyar árnak.   

Az idei év elején az európai energiaárak változékonyan alakultak a tőzsdéken, az ingadozás pedig a felhasználók által fizetett árakba is begyűrűzött, de a magyar lakosság védett az ilyen piaci árhullámokkal szemben, mert Magyarországon a rezsicsökkentés eredményeként az egyetemes szolgáltatást igénybe vevő fogyasztók által fizetett áram és földgáz árát jogszabályok rögzítik és tartják fixen - hangsúlyozta közleményében a MEKH.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában