Konferencia

2022.03.02. 12:39

Palkovics: az európai felsőoktatási intézményeknek együtt kell működniük

A kormány egyre nagyobb szerepet szán az egyetemi központoknak – mondta a miniszter.

Az európai felsőoktatási intézmények nagy szerepet játszanak a kutatásban és az innovációban, de ahhoz, hogy képesek legyenek megfelelő megoldásokat találni a kihívásokra, együtt kell működniük egymással és az ipar szereplőivel – jelentette ki az innovációs és technológiai miniszter egy online nemzetközi konferencián szerdán.

Palkovics László a CHARM-EU elnevezésű európai uniós egyetemi szövetség TORCH projektjének első éves konferenciájára küldött angol nyelvű videoüzenetében nagyon előremutató kezdeményezésnek nevezte az európai egyetemek programot, amely az oktatáson túl a kutatást és az innovációt is támogatja, megerősítve a kontinens versenyképességét.

A konferencia a CHARM-EU szövetség kutatás-fejlesztési és innovációs oldalára összpontosít – közölte.

A miniszter azt mondta, hogy a 2021-2027-es időszakban a különböző programok, például a Horizon Europe és az Erasmus+ keretei közötti együttműködés hangsúlyosabb lett, mint valaha.

A kormány büszke arra, hogy Magyarország erősen képviselteti magát az európai egyetemi szövetségekben, amelyek innovatív megoldásokat dolgoznak ki – jelentette ki Palkovics László. Megjegyezte, hogy tárcája elkötelezett ezen szövetségek támogatása iránt.

A miniszter a tudásalapú társadalom fontosságát is kiemelte.

A nemzeti kutatási, fejlesztési és innovációs stratégiával összhangban több kooperációs kezdeményezés indult az utóbbi években. Felsőoktatási és ipari együttműködési központokat, kompetenciaközpontokat, egyetemi ökoszisztémákat hoztak létre – sorolta.

A kormány egyre nagyobb szerepet szán az egyetemi központoknak – emelte ki Palkovics László.

Közölte: Magyarország elindította a Kooperatív Doktori Programot, amely annak szellemében született, hogy támogassa az együttműködést az akadémia és az ipar világa között, lehetővé téve a kutatóknak, hogy tapasztalatokat szerezzenek az ipari igényekről és munkakörnyezetről.

A miniszter a tudomány nyitottságának fontosságáról is beszélt.

A konferencia fő témája a kutatás és az innováció szerepe volt a koronavírus-járvány hatásainak kezelésében, kitérve az európai egyetemi szövetségek lehetőségeire a folyamatban.

Borítóképünkön Palkovics László innovációs és technológiai miniszter. Fotó: MTI/Ujvári Sándor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában