Környezetünk

2022.04.01. 11:49

Folyamatosan zöldülnek a települések

A kormányzat és azon belül az agrártárca minden segítséget megad a magyar vidéknek. Az új Közös Agrárpolitikában pedig megduplázott keretösszeggel folytatódhat tovább az erdők gyarapításának és fenntartásának támogatása - emelte ki az Agrárminisztérium erdőkért felelős helyettes államtitkára csütörtökön Kerekegyházán, a Településfásítási Program alkalmából szervezett faültetésen - közölte az Agrárminisztérium pénteken.

Szentpéteri Sándor beszédében kitért a klímaváltozás hatásaira, amit a mostani rendkívüli aszály is jól mutat. Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra is, hogy aktív cselekvéssel, fák ültetésével, erdők telepítésével és megőrzésével képesek vagyunk ezeket a szélsőséges következményeket mérsékelni - írták.
   

Kiemelte, 

a tárca 2020-ban indította el a rendszerváltozás óta látott legnagyobb fásítási kezdeményezését, a Településfásítási Programot, amellyel egy széleskörű társadalmi mozgalmat sikerült megvalósítani. A programban a 10 ezer fő alatti települések vehetnek részt és idén két ütemben 1350 településen összesen 36 ezer sorfát ültetnek el a helyi önkormányzatok és a civil szervezetek 

- áll a közleményben.
   

A helyettes államtitkár arról is beszélt, hogy a kormány támogatásának köszönhetően egyre jobban zöldülnek a települések és az ország is, ezt mutatják a Nemzeti Szisztematikus Erdőleltár adatai is, mely szerint az elmúlt évtizedben 25,4 százalékra nőtt az ország erdei fákkal és cserjékkel borított területeinek aránya - írták.
   

Emlékeztetett, hogy a magyar gazdák és önkormányzatok 2019 óta 42 ezer hektár új erdő telepítésére pályáztak. Felhívta a figyelmet arra is, hogy minden erdőt telepíteni tervező gazdálkodó és önkormányzat számára a magyar magán és állami erdőgazdálkodói szektor rendelkezésre áll, vagyis megfelelő szakértelemmel és kapacitással hozzá tudnak járulni a fásítások és erdősítések megvalósításához. Arról is szólt, hogy a Vidékfejlesztési Program erdőtelepítési pályázataira még 2022. december 31-ig lehet pályázni - közölte az AM.

Borítókép: Szentpéteri Sándor, az Agrárminisztérium erdőkért felelős helyettes

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában