Nem, a minimumadóra

2022.06.17. 16:16

Ellenáll az Orbán-kormány a nemzetközi nyomásnak

Az OECD javaslata eredetileg a digitális nagyvállalatok megadóztatását tűzte ki célul – emlékeztetett Varga Mihály.

– A globális minimumadó bevezetése adóemelést, a versenyképesség csökkenését és munkahelyek megszűnését jelentené Magyarországon, ezért a kormány a nemzetközi nyomás ellenére sem támogatja az erről szóló uniós irányelv elfogadását – jelentette ki Varga Mihály az uniós pénzügyminiszterek tanácskozását (Ecofin) követően Luxembourgban - írja a Magyar Nemzet.

A pénzügyminiszter a tárca közleménye szerint hangsúlyozta: a háború hatásai miatt az európai gazdaság már így is súlyos kihívásokkal néz szembe, a magyar álláspont szerint a jelenlegi helyzetben nem szabad tovább növelni a termelő vállalatok adóterheit. 

– A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) javaslata eredetileg a digitális nagyvállalatok megadóztatását tűzte ki célul, mára azonban a fókusz eltolódott, és a termelő vállatokra is plusz adóterhet rónának – emlékeztetett Varga Mihály. 

Mint fogalmazott: az elhúzódó háború, az elszálló energiaárak, a háborús infláció és a megszakadó beszállítói láncok miatt egy ilyen adóemelés súlyos károkat okozna az európai gazdaságnak, különösen a kelet-közép-európai országoknak. 

– A világ más földrészeivel szembeni versenyképességet tovább rontaná, hogy a globális minimumadó bevezetésére elsőként Európában kerülne sor – tette hozzá a pénzügyminiszter. Varga Mihály kiemelte: az elmúlt évtized adócsökkentéseinek köszönhetően ma Magyarországon az egyik legalacsonyabb a munkát és a vállalkozásokat terhelő adók szintje Európában. A globális minimumadó bevezetése adóemeléssel és elbocsátásokkal járna, ezért a kormány a jelenlegi formájában nem támogatja az uniós irányelv elfogadását – áll a közleményben.

Borítókép: Varga Mihály pénzügyminiszter beszédet mond, mielőtt átadta a 2023. évi költségvetési törvényjavaslatot Kövér Lászlónak, az Országgyűlés elnökének a Parlamentben 2022. június 7-én.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában