Vendéglátóhelyek

2022.08.13. 21:00

Nébih-vizsgálat: a lejárt termékek forgalmazása még mindig probléma, de az alkohollal nem volt baj

A lejárt termékek forgalmazása a vezető szabálytalanság az idén is a kereskedelmi és vendéglátóhelyeken az élelmiszerlánc-biztonsági felügyelők tapasztalatai szerint - tájékoztat honlapján a Nébih.

Fotó: Shutterstock

A hivatal pénteken közölte, hogy lezárult a nyári élelmiszerlánc-ellenőrzés első szakasza, amely során 2338 ellenőrzést tartottak. Ebből 284 esetben élelmiszer-előállító helyen, 884 esetben az élelmiszer-forgalmazásban és 1170 esetben vendéglátóhelyen vizsgálódtak a szakemberek.

A júliusi első időszakban az élelmiszerlánc-biztonsági felügyelők 8439 magyarországi és külföldi élelmiszer tételt ellenőriztek. 

Az ellenőrzött élelmiszereknél a hibák közül a legjellemzőbb a lejárt szavatosság volt. Az összes ellenőrzött tétel 5,2 százalékát, 9,11 tonna terméket kellett kivonni a forgalomból.

A feltárt szabálytalanságok miatt 36 alkalommal figyelmeztetést adtak az ellenőrök, 196 esetben büntetni is kellett. A kiszabott bírságok értéke meghaladta a 13 millió forintot.

A vendéglátó tevékenység során jellemző volt, hogy, elsősorban büfékben, lángossütőknél, illetve fagylaltozókban elmulasztották az allergénekre figyelmeztetni a fogyasztókat.

 

Kimondottan a lángossütőkre volt jellemző, hogy hanyagul kezelték az állati, illetve növényi anyagok helyettesítő használatát. Míg az étlapon tejfölt vagy sajtot tüntettek fel, a valóságban növényi alapú termékeket használtak.

 

A zöldség-gyümölcs kereskedőknél az áru minőségét kifogásolták az ellenőrök, de gyakran a termék származási helyének tisztázatlansága miatt kellett intézkedni.

 

Az alkohollal nem volt baj, a bort sehol nem vizezték, de az ellenőrök találtak jelöletlen bor és pálinka tételt, egyet-egyet.

 

A Nébih ellenőrei kiemelkedően sok vendéglátó egységben találtak higiéniai hiányosságokat.

A nyári országos szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzési időszak augusztus 20-ig tart - jelezte a hivatal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában