Fontos információk

2022.10.27. 08:03

Napelem-betáplálás: kiderültek a részletek

Akik október 31-ig benyújtják az igényüket vagy már most is élnek a betáplálás lehetőségével, azokra nem vonatkozik a szigorítás, utána viszont csak közvetlenül lehet felhasználni a megtermelt energiát.

A napenergia betáplálás ideiglenes felfüggesztése nem érinti azokat a háztartásokat, akik már most élnek a betáplálás lehetőségével és akik 2022. október 31-ig benyújtják a igényüket

Forrás: Shutterstock

Fotó: Chatchawal Phumkaew

Az október végéig igényt bejelentők még betáplálhatják a megtermelt napenergiát a villamosenergia-hálózatba, az azután igényt bejelentők viszont csak saját használatra fordíthatják azt, amíg a hálózatfejlesztés tart – erről Steiner Attila energetikáért felelős államtitkár nyilatkozott annak apropóján, hogy megjelent a Magyar Közlönyben a napelemek hálózatba történő betáplálását szabályozó kormányrendelet. Az új szabályozás már csütörtöktől hatályos – ismerteti a Világgazdaság.

STEINER Attila
Steiner Attila, az Innovációs és Technológiai Minisztérium körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára
Fotó: Vasvári Tamás / Forrás: MTI

Ahogy arról a VG-is beszámolt, a kormány a szankciós energiaválság miatt ugrásszerűen megnövekedett napenergia-igények kiszolgálására elrendelte a villamosenergia-hálózat fejlesztését. Mivel a fejlesztés megvalósításáig tehermentesíteni és stabilizálni kell a hálózatot, az ellátásbiztonság fenntartása érdekében 

a kormány ideiglenesen felfüggesztette a betáplálási lehetőséget az újonnan csatlakozó lakossági napelemes rendszereknél, 

ezzel együtt egyszerűbbé teszi a napelemes rendszerek telepítését.

Felfüggesztés után nyerő helyzetben az akkumulátorok

A napenergia-betáplálás ideiglenes felfüggesztése nem érinti azokat a háztartásokat, akik már most élnek a betáplálás lehetőségével és akik 2022. október 31-ig benyújtják a igényüket. Az ezt követően megtett igénybejelentések alapján telepített háztartási méretű kiserőművek viszont a megtermelt energiát közvetlenül használhatják majd fel 

anélkül, hogy a hálózatra betáplálnák a helyben fel nem használt villamosenergia-felesleget.

A megtermelt energia helyben történő hasznosítását többek között elektromos fűtés-hűtés, vízmelegítés vagy a napelemes rendszer mellé telepített akkumulátor használata biztosíthatja, így az akkor is rendelkezésre állhat, amikor az időjárás nem teszi lehetővé a napelemek működését.

Az akkumulátorok telepítését a kormány is ösztönözni fogja, amint az európai uniós források elérhetővé válnak, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal pedig rendszeresen ellenőrzi a hálózat állapotát és javaslatot tesz a betáplálás felfüggesztésének megszüntetésére.

De a döntés a technológiai és ipari miniszteré, aki az ideiglenes felfüggesztés megszüntetésének időpontjáról és ütemezéséről rendeletben határoz.

Tisztázni kell a fogalmakat és kivételek is vannak

Igénybejelentésnek minősül a hálózati engedélyes ügyfélszolgálatán vagy ügyintézésre szolgáló internetes felületén az erre a célra rendszeresített nyomtatványon, illetve űrlapon – az érintett felhasználási hely azonosítóját és felhasználóját is tartalmazó – elektronikus vagy papír alapon megtett, háztartási méretű kiserőmű létesítésére vagy bővítésére irányuló nyilatkozat.

Fontos részlet, hogy a rendelet értelmében az is feltáplálhat a közcélú hálózatra,

aki bár 2022. október 31-ét követően tett igénybejelentést, de igazolni tudja, hogy az igénybejelentésére a szolgáltató érdekkörében felmerült oknál fogva nem került sor. 

A felfüggesztést leszámítva minden jobb lesz

A betáplálás felfüggesztésével egyidejűleg: 

  • egyszerűsödik a napelemek beszerelésének engedélyeztetése, 
  • gyorsabbá válik az igénybejelentés folyamata 
  • és csökken az ezzel járó adminisztráció is. 
napelem
Fotó: Vémi Zoltán/Világgazdaság

A 10,8 kVA csatlakozási teljesítményű háztartási méretű kiserőművek esetén az erre kijelölt elektronikus felületen benyújtott kérelmeknél már három munkanap alatt megtörténhet a műszaki terv elbírálása. Ezzel a lakossági napelemek kapacitása tovább növekedhet, a hálózat pedig az eddiginél lényegesen több zöld energiát tud befogadni, ami a jelenlegi energiaválság alatt és hosszú távon is a magyar háztartások energiával való biztonságos ellátását szolgálja.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában