Vidékfejlesztés

2022.11.05. 13:37

19 milliárd forintos támogatást kapnak az állattartók az őshonos állatfajták megőrzésére

Megszülettek a döntések a védett őshonos és veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajták genetikai állományának in situ megőrzése című vidékfejlesztési felhívás idén benyújtott támogatási kérelmeinek 90 százalékáról, így 19,2 milliárd forint értékben részesülhetnek az állattartók segítségben az e fajták fenntartásában vállalt feladataikért cserébe – adta hírül az MTI Feldman Zsolt mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár bejelentését.

Szathmári István gulyás egy már azonosító füljeggyel ellátott szürkemarha-borjút elkülönít a Hortobágyi Nonprofit Kft. kungyörgyi majorjában

Forrás: MTVA

Fotó: Bizományosi: Oláh TiborOláh Tibor

Az Agrárminisztérium (AM) távirati irodának szombaton küldött közleményében az államtitkárt idézve azt írta, hogy a felhívás célja az alacsony létszámú, védett, őshonos, veszélyeztetett mezőgazdasági és fajtarekonstrukció alatt álló mezőgazdasági állatfajták életképes állományának fenntartása azok természetes helyén, a fajták hagyományos tartási, takarmányozási körülményei között.

A támogatásra várakozáson felüli volt az érdeklődés. 

A korábbi hasonló segítséghez képest lényegesen több állattartó, jelentősen nagyobb állatlétszám után adott be támogatási kérelmet, így visszaigazolva azt, hogy a segítségre valódi igény és szükség van - mondta az államtitkár. 

A napokban első körben mintegy 1720 gazdálkodónak bocsátottak ki támogatói okiratot, amellyel három éven keresztül válnak jogosulttá a támogatásra.

Az államtitkár kiemelte, hogy 

a pályázathoz még egy alkalommal lehet csatlakozni, újabb támogatási kérelmek benyújtására 2023. január 2-31. között lesz lehetőség. 

A kötelezettségvállalási időszak minden kedvezményezett számára 2024. december 31-ig tart - olvasható a közleményben.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában