Fontos határidő

2023.03.14. 16:42

Adatszolgáltatási tesztidőszak indul a turizmusban

Július 1-jétől közel 60 ezer vendéglátó üzlet és turisztikai attrakció kezdi meg adatai továbbítását a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központba. Hogy a vállalkozások még a főszezon előtt felkészülhessenek, a Magyar Turisztikai Ügynökség önkéntes adatszolgáltatási tesztidőszakot indított.

MW

Illusztráció

Forrás: MTI

Fotó: Mónus Márton

Mintegy 50 ezer vendéglátó üzlet, éttermek, cukrászdák, kávézók, szórakozóhelyek és közel 10 ezer turisztikai attrakció, vagyis múzeumok, várak, kastélyok, fürdők, állatkertek, strandok, védett természeti területet bemutató helyszínek és a turisztikai közlekedési eszközök is kötelesek lesznek forgalmi, statisztikai adataikat továbbítani a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) által létrehozott Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központba (NTAK) egy új szoftveren keresztül. 
A szálláshelyek már 2019 óta így szolgáltatnak adatot, a bővítéssel megvalósul a hazai turisztika rendszer digitalizálása, ami nagymértékben növeli az adatalapú ágazatirányítás hatékonyságát és a vállalkozások versenyképességét. 

Hogy elősegítse a vállalkozások felkészülését az adatszolgáltatásra, az MTÜ elindította az önkéntes adatszolgáltatási tesztidőszakot. 

Ezzel lehetőséget biztosítunk a vendéglátó üzletek és turisztikai attrakciók üzemeltetőinek arra, hogy a szoftverek telepítésével, frissítésével még a főszezon indulása előtt felkészüljenek az adatszolgáltatásra

 – mondta Bődi Ivett, az MTÜ turizmus stratégiai megvalósításért felelős vezérigazgató-helyettese az MTI-nek. 

Így biztosítható, hogy a turisztikailag legforgalmasabb időszakban semmilyen fennakadást ne okozzon az üzletmenetben a szoftverek használata, amelyek az NTAK-adatszolgáltatást automatikusan, a háttérben végzik majd 

– fogalmazott.

Az érintettek július 1-jétől csak olyan szoftvert használhatnak az értékesítéshez, amely alkalmas az NTAK-adatszolgáltatásra. 

Ezek folyamatosan bővülő listája elérhető az Info.ntak.hu oldalon. Jelenleg 31 vendéglátó és 5 jegykezelő szoftver érhető el. A vállalkozásokat az ingyenesen elérhető, Vendégem nevű szoftvercsaláddal is támogatja az MTÜ. A számítógépes programok az alapvető értékesítési funkciókat és az NTAK-adatszolgáltatást is képesek ellátni, aminek köszönhetően a csatlakozás nem feltétlenül jár pluszköltséggel a turisztikai szolgáltatóknak. 

A szoftvereket úgy fejlesztették, hogy minimális műszaki követelmények mellett is működjenek, a mobilapplikációk pedig a legtöbb iOS- vagy Android-alapú okostelefonon, táblagépen használhatók lesznek. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában