Elemzés

2023.05.24. 11:26

A Katarral kötött megállapodás erősíti hazánk energiabiztonságát

Katar a világ egyik legnagyobb cseppfolyósított földgáz exportőre, és egyúttal Európa egyik legfontosabb LNG-forrása is.

MW

Tamím bin Hamad ál-Száni katari emír (j) fogadja Orbán Viktor miniszterelnököt Dohában 2023. május 22-én

Forrás: MTI

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Orbán Viktor magyar miniszterelnök a napokban Katarba látogatott, ahol energetikai együttműködésről állapodott meg. Az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány gyorselemzéséből kiderül, hogy a katari cseppfolyósított gáz (LNG) már most is fontos szerepet játszik Európa ellátásában, onnan érkezik a harmadik legnagyobb mennyiség. Ez várhatóan a jövőben növekedni fog:

a katari LNG legfőbb felvásárlója eddig ugyan Ázsia volt, de az orosz–ukrán háború kirobbanása után máris jelentős mennyiségeket irányítottak át Európába.

Azért az orosz forrásokat azonnal nem válthatják ki, még akkor sem, ha Doha jelentős kapacitás-bővítéssel tervez.

A Katarral kötött gázvásárlási megállapodás várhatóan erősíti a magyar energiaszektort és elősegíti a kapcsolódó iparágak fejlődését. A megállapodás nemcsak megbízható földgázforrást biztosít Magyarország számára, hanem lehetőséget teremt a két ország közötti beruházásokra és technológiai cserére is

– áll az elemzésben.

Forrás: Oeconomus

A katari LNG a horvátországi krki terminálon, vagy majd Románián keresztül érkezhetne hazánkba, de az első szállítmányokra valószínűleg 2026-ig kell várni.

A teljes elemzésért kattintson.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában