Mobilizáció

2023.05.24. 11:59

Vasútfejlesztés: átadták a felújított Balatonmáriafürdői állomást

Nagy hangsúlyt kell fektetni az utazás minőségének javítására, a pályák, a vasúti kocsik, az állomásépületek állagmegóvására, rekonstrukciójára - jelentette ki az átadón Nagy Bálint közlekedési államtitkár.

MW

Megújult a balatonmáriafürdői vasútállomás. A képen Nagy Bálint közlekedési államtitkár

Forrás: MTI

Fotó: Vasvári Tamás

Az Építési és Közlekedési Minisztérium fő közlekedéspolitikai célkitűzése, hogy hozzájáruljon a lakosság mobilizációjának erősítéséhez és Magyarország gazdasági növekedéséhez - mondta a közlekedésért felelős államtitkár Balatonmáriafürdőn szerdán.

Nagy Bálint a balatonmáriafürdői vasútállomás mintegy 215 millió forintból felújított épületének átadóján kiemelte: tavaly májustól szeptemberig 2 millió vasúti utazás történt a Balaton déli partján, és tekintettel az eddig eladott mintegy 360 ezer vármegye- és országbérletre, idén nagyobb forgalomra számítanak.

Nagy hangsúlyt kell fektetni az utazás minőségének javítására, a pályák, a vasúti kocsik, az állomásépületek állagmegóvására, rekonstrukciójára

 - tette hozzá.

A balatonmáriafürdői vasútállomás mintegy 215 millió forintból felújított épülete
Fotó: Vasvári Tamás / Forrás: MTI

Az államtitkár a balatonmáriafürdői állomásról azt mondta: az ilyen és ehhez hasonló beruházások javítják a településképet, így különösen fontosak a turisztikailag frekventált területeken.

Galácz György a település független polgármestere arról szólt, hogy a MÁV és az önkormányzat együttműködésével nemcsak a vasútállomás, hanem annak környezete is szebb lett. Utakat újítottak fel, csapadékvíz-elvezető csatornát építettek, és egyebek mellett korszerűsítették a közvilágítást is.

Szilágyi Tibor, a MÁV fejlesztési és beruházási főigazgatója beszámolt arról, hogy a vasúttársaság saját forrásból felújított, akadálymentesített, 21. századi igényeket kielégítő máriafürdői állomásán hűtött-fűtött váróterem, modern pénztár, korszerű mosdók és zuhanyzó várja az utazóközönséget.

NAGY Bálint, Balatonmáriafürdő, vasútállomás, vonat, vasútfejlesztés
Nagy Bálint államtitkár, Szilágyi Tibor, a MÁV Zrt. fejlesztési és beruházási főigazgatója és Galácz György polgármester (b-j) az átadón
Fotó: Vasvári Tamás / Forrás: MTI

Felidézte, az elmúlt években a déli parton megújult a teljes pályaszakasz, az északi parton Balatonfüredig villamosították a vonalat, a fejlesztések, illetve a szolgáltatási színvonal növekedésének hatására mindkét vonalon nő az utasok száma.

Hozzátette, hogy tavaly 

a déli partra 1,6 millióan érkeztek vonattal, számításaik szerint többen, mint autóval.

Szilágyi Tibor úgy vélte: az M7-es autópályán a nyaranta, hétvégenként tapasztalt torlódások miatt is személygépkocsi helyett érdemesebb a vasúti közlekedést igénybe venni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában