Színmagyar beruházás

2018.04.23. 08:56

Koncerteknek is helyet adhat majd az új Puskás Stadion

Már a tetőszerkezet acélelemeinek beemelésénél tart az új Puskás Ferenc Stadion kivitelezése, amely a labdarúgó-események mellett konferencia- és koncerthelyszínként erősítheti az idegenforgalmat.

Budapest 20180420 Labdarúgás 2018 Tavasz építkezés Puskás Ferenc stadion

Az új Puskás Ferenc Stadion építése az ütemtervnek megfelelően halad – közölte a Világgazdaság érdeklődésére a Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja Nonprofit Zrt. (KKBK). Az egykori Népstadion bontását, a tereprendezést és az alapozást követően gőzerővel zajlik a szerkezet, a lépcsőházak építése, április közepén pedig megkezdődött a tetőszerkezet acélelemeinek beemelése. Fürjes Balázs kormánybiztos munkaszervezeténél hangsúlyozták: a 2019 végére elkészülő stadion Közép-Európa legkorszerűbb, legnagyobb befogadóképességű arénája lesz, a labdarúgó-mérkőzéseket 67, a koncerteket 78 ezren élvezhetik majd a helyszínen.

A Puskás Ferenc Stadion rekonstrukciója a kezdetektől színtiszta hazai projekt, a terveket számos díjjal kitüntetett, nemzetközileg elismert magyar építésziroda álmodta meg, és a kivitelezési munkálatokat is magyar cégek szakemberei végzik

– emelte ki a KKBK. A beruházás munkahelyeket teremt: az építkezésen egy időben több mint ezren dolgoznak, széles magyar vállalkozói körnek ad munkát. A stadionban múzeum, szurkolói bolt és étterem is üzemel majd. A beruházás nyertesei lesznek a helyi lakosok: az aréna közvetlen környezete mintegy nyolc hektáron megújul – sorolták az érveket.

Látványterv az új stadionról
Forrás: MTVA / Balaton József

A nettó 143 milliárd forintba kerülő aréna építési költsége európai viszonylatban reális és átlagos a KKBK olvasatában. Indoklásuk szerint közgazdasági alaptétel, hogy minden annyiba kerül, amennyiért a piacon meg lehet vásárolni. A legidőigényesebb, de legátláthatóbb megoldást választva a kivitelezőről nyílt nemzetközi tenderen született döntés, amelyen az Európai Unióból bárki elindulhatott. Két ajánlat érkezett, ezek közül az olcsóbbra esett a választás.

A Strabag Építő Kft., a Strabag-MML Magas- és Mérnöki Létesítmény Építő Kft. és a Strabag AG közös ajánlattevőként 3,3 százalékkal adott drágább ajánlatot, mint a Magyar Építő Zrt. és a ZÁÉV Építőipari Zrt. konzorciuma.

Így a szerződéses összeg egy székre vetítve 2,1 millió forint, márpedig a beruházási központ példái alapján a közelmúltban épült, hasonló méretű stadionok – Baku, Marseille, München, London, Varsó – székára is 1,24 és 3,1 millió forint között változik. Késés esetén a kivitelezőnek naponta 142 millió forint kötbért kell fizetnie, a határidő betartására és a megfelelő minőség biztosítékaként pedig az állam által egyoldalúan készpénzre váltható, 32 milliárd forintos bankgaranciát is köteles volt adni.

Borítóképünkön az építkezés

Forrás: vg.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában