gyengülő nézettség

2018.09.18. 16:33

Bajban van az RTL Klub?

Harmadára csökkent a csatorna adózás előtti eredménye.

2015.12.07. RTL Klub székház Fotó: Móricz-Sabján Simon

Szűkül a nézettségi olló az RTL és a TV2 csoport között, a német érdekeltségű médiavállalat első féléves üzleti eredménye is gyengébbre sikerült – írta a Világgazdaság. Hogy ennek mennyiben oka a rosszabb nézettség, és főleg, hogy szerepet játszik-e a gyenge eredményekben a multinacionális cég esetleges könyvelési gyakorlata, nehéz megmondani.

Harmadára csökkent az RTL Magyarország kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredménye (EBITDA) az idei első fél évben az egy évvel korábbihoz képest – olvasható az RTL csoport 2018. január–június időszakról szóló globális jelentésében.

A tavalyi első hat hónap 18 millió eurójáról az ideire 6 millió euróra visszaeső üzleti eredményt

a televíziós csatorna a magasabb gyártási költségekkel, illetve az egyszeri pozitív hatások kiesésével indokolta.

Mi állhat a háttérben?

A magyar RTL 2018-as féléves forgalma megegyezett a 2017-es hasonló adattal (51 millió euró), miközben a hazai hirdetési piac 1,6 százalékkal nőtt ebben az időszakban. Meglepő, hogy

miközben nő a hirdetési piac, addig az RTL gyengülő eredményről számolt be.

Egy multinacioniális könyvelésének nehéz minden sorába belelátni, így nehéz megmondani, hogy mindennek a hátterében mi állhat. Az egyértelmű, hogy az RTL Klub sajnáltatni akarja magát – de hogy a rossz eredményeknek mi az alapja, legalábbis egyelőre, nem egyértelmű.

Egyre közelebb a TV2

A beszámoló kitér a televízió nézettségi mutatóira is. Ennek kapcsán egyebek mellett az szerepel, hogy a csatornacsoport főműsoridőben a 18–49 éves korosztály 27,5 százalékát érte el, ami elmarad az egy évvel korábbi 31,6 százalékos indextől. Mindez azt jelenti, hogy

az RTL és a rivális TV2 között egy év leforgása alatt 11,4-ről 4,2 százalékpontra olvadt a különbség.

Például az RTL közbotrányt okozó vasárnap esti trágár vetélkedője óriási bukás, a TV2 a Jurassic World-del nagyon verte riválisát. Arról is több írás jelent már meg, hogy a TV2 hírműsora, a Tények az elmúlt hónapokban – a teljes lakosságot nézve – gyakorlatilag minden nap megveri az RTL Híradót, előfordult az is, hogy több mint 100 ezerrel többen nézték a Tényeket.

Borítókép: vg.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában