ingatlanpiac

2020.12.09. 07:13

Családok tízezrei számolnak a támogatási lehetőségekkel

Az új otthonteremtési program januártól nemcsak a keresletet fogja erősíteni, de a támogatások jellegéből fakadóan árfelhajtó hatásuk sem lesz. Szakértők szerint a családoknak kedvező folyamat tulajdonképpen már 2019 második felében elkezdődött: a befektetői vásárlások visszaszorulásával, majd a koronavírus megjelenésével véget ért hosszú évek áremelkedési hulláma.

Forrás: Shutterstock

A bejelentett intézkedések hatására egy ideje már elsősorban a jövő évre koncentrálnak a lakáspiaci szereplők. Ez a kínálatban mutatkozik meg igazán markánsan: elsősorban a továbbköltöző családok halasztották el lakásuk értékesítését 2021-re. Nekik ugyanis a meglévő ingatlanuk eladása jelentheti a legfőbb pénzforrást új otthonuk megvásárlásához – mondta a Magyar Nemzetnek Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. A szakértő kifejtette: adataik szerint a magánszemélyek által feladott hirdetések száma áprilisban volt a mélyponton. Akkor 44 százalékkal kevesebb ingatlant hirdettek meg eladásra, mint egy évvel azelőtt. Nyár elején az eladási kedv kezdett visszakúszni a tavalyi szintre, az október viszont újra 28, a november 36 százalékos visszaesést hozott.

„Az év második felében bármennyire megközelítette is a tavalyi szinteket a forgalom, 2019 második fele eleve jóval gyengébb volt a korábbi évekkel összehasonlítva. Ekkor, vagyis tavaly nyáron kezdődött a lakáspiacon a saját célra vásárlók aranykora: bizonyos lakástámogatási elemek bővültek, az árak növekedése hirtelen megállt, és nem kellett már vérre menő csatát vívni a befektetőkkel, a befektetési céllal vásárlók száma ugyanis jelentősen visszaesett” – mutatott rá Balogh László.

Szerinte a jövő évre is érdemes abban a tudatban készülni, hogy

az új állami támogatások csak a lakáspiaci forgalom növekedését okozzák majd, de drágulást nem.

„Sőt, inkább az árak csökkenése lehet irányadó. A koronavírus hatására felerősödött egyfajta konszolidáció, ami megfizethetőbb tartományba helyezte az eladó lakásokat” – fogalmazott.

„A gazdasági kihívások viszonylag hamar megjelennek az ingatlanárakban, elegendő az országszerte zuhanó bérleti díjakra vagy a használt lakások árcsökkenésére gondolni az utóbbi pár hónapban. Ebben a folyamatban viszont feltehetően még 2021 sem hoz gyökeres változást” – magyarázta Balogh László.

„Az utolsó negyedév normális viszonyok között is a leggyengébb szokott lenni, különösen decemberben esik vissza jelentősen az adásvételek száma. Ilyenkor már hamar sötétedik, nehezebb megnézni egy-egy lakást, karácsony előtt pedig más dolgok kerülnek előtérbe, nem a lakásvásárlás” – mondta Benedikt Károly. A Duna House elemzési vezetője szerint a második hullámban nem akkora a visszaesés, mint az első hullám idején, amikor szinte ellehetetlenültek az adásvételhez szükséges munkafolyamatok. Ami viszont az ilyenkor megszokottnál is mérsékeltebb forgalmat okozhat, az szerinte egyértelműen a kivárás jelensége.

„A korábbi otthonteremtési támogatások bejelentése kevéssel előzte meg a bevezetést, most azonban – a pontos részletek ismerete nélkül – már októberben ismertté váltak az új támogatási elemek. Ez valamelyest nehezítette a lakáspiaci folyamatokat, akinek nem volt sürgős a vásárlás, inkább tájékozódott, megvárta, hogy rá vonatkoz­nak-e a kedvezmények” – magyarázta Benedikt Károly, aki szerint az érdeklődésekben nem volt érezhető csökkenés novemberben sem, de most már egyre kevesebb a lezáruló adásvétel.

Benedikt Károly megjegyezte: a januártól életbe lépő intézkedések java része olyan, amelynek nincs közvetlen árfelhajtó hatása. Vagyis nem várható olyan felértékelődés, mint amit a csok 2016-os jelentős bővítése okozott az első időkben, sőt, a járványhelyzetben inkább stagnálás várható az árakban.

Komplex program

A korábban elérhető támogatási formákra – csok, falusi csok, babaváró támogatás, jelzáloghitel-elengedés – épülő, öt új elemből álló otthonteremtési program a lakáspiac minden területére hatással lesz. Az ismét öt százalékra csökkenő lakásáfa, illetve az ötszázaléknyi áfának a csokkal vásárlók számára lehetővé váló visszaigénylése az új építésű lakások piacán hoz felfutást. Az illetékmentesség az új és a használt lakást vásárló családoknak is nagy könnyebbséget, akár két-három millió forint spórolást jelenthet. A tetőtér-beépítések kiemelt támogatása a fiatal családnak új otthont, az építőiparnak, a mesterembereknek számos megrendelést jelent. Ahogy a legtöbbek által várt, akár hárommillió forintos lakásfelújítási támogatás is, amely mind a meglévő otthonukat korszerűsíteni szándékozóknak, a felújítást igénylő lakásba költözőknek vagy a korábban építkezőknek egyaránt nyitva áll.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában