ünnepi időszak

2020.12.02. 15:30

Elstartolt a téli, szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés

Téli, szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzést rendelt el december elsejétől Erdős Norbert, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára – közölte az Agrárminisztérium (AM) szerdán.

Budapest, 2019. március 27. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) növényitermék-ellenõr munkatársa rutinellenõrzést végez az Újpesti Piacon 2019. március 27-én. MTI/Mohai Balázs

Forrás: MTI

Fotó: Mohai Balázs

Az akció célja, hogy a hatóság biztosítsa az ünnepeket megelőző időszakban is, hogy

biztonságos élelmiszerek kerüljenek az üzletek polcaira, majd az otthonokba

- fogalmazott Erdős Norbert a közleményben.

Az államtitkár kiemelte, a koronavírus okozta különleges helyzetben fokozott figyelem irányul a higiéniai előírások szigorú betartására.

Az ellenőrzés december végéig tart és az ünnepekhez kötődő népszerű termékeket érinti.

Hangsúlyozzák, a téli szezonális ellenőrzések célja, hogy az ünnep előtti megnövekedett forgalom mellett is teljesüljenek az élelmiszerbiztonsági és minőségi követelmények az élelmiszer-előállítás és forgalmazás valamennyi területén.

Ismertetik, hogy az országos téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) koordinációjával és a megyei kormányhivatalok szakembereinek közreműködésével zajlik 2020. december 1-31. között.

A vizsgálat célterületei között ezúttal is megtalálhatók azok az élelmiszer-vállalkozások, amelyek az ünnepi időszakban kiemelt forgalmat bonyolítanak le.

Különös figyelem irányul a hús- és húskészítmények, az édesipari termékek előállítóira és forgalmazóira.

Emellett ellenőrzésre számíthatnak a zöldség- és a gyümölcsárusok, valamint a piacokon édességet forgalmazók is – írják a közleményben.

Kitérnek arra, hogy a szakemberek fokozottan figyelik majd az édességeket, a szaloncukrokat, a bejgliket, a szezonális zöldségeket, a gyümölcsöket, a friss húsokat, a halakat, a haltermékeket, a füstölt húskészítményeket és az újév egyik legkeresettebb termékét a virslit. Idén is sor kerül a kereskedelmi egységekben forgalmazott különféle mák, dió, mandula és kókuszreszelék termékek laboratóriumi vizsgálatára.

A koronavírus-járvány miatt ebben az évben elmaradnak az adventi és karácsonyi vásárok, helyette viszont a járványhelyzetben megnövekedett fogalomra való tekintettel, fokozott lesz a hatósági kontroll a házhozszállítást végző cégeknél – tájékoztatott az Agrárminisztérium.

Borítókép: a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) növényitermék-ellenőr munkatársa rutinellenőrzést végez az Újpesti Piacon 2019. március 27-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában