Garantált foglalkoztatás

2018.09.19. 14:16

Új fejlesztéspolitikába kezdenek a Mátrai Erőműnél

A megújuló energiatermelésre, a rendszerszabályozásra és az energiatárolásra összpontosul a vállalat figyelme.

Új korszakot nyitott a Mátrai Erőmű Zrt., miután a társaság közgyűlése szerdán egyhangúlag elfogadta hosszú távú fejlesztési stratégiáját, mely szorosan kapcsolódik a jelenlegi nemzeti energiapolitika célkitűzéseihez. A hazai áramtermelés ötödét adó vállalat célja a stabil piaci pozíció és a garantált foglalkoztatás.

A következő évtized kihívásaira készül fel Mátrai Erőmű Zrt. 2030-ig szóló fejlesztési stratégiájával, amely a hagyományos lignit-biomassza-gáz alapú termelési szegmens eredménytermelő képességének helyreállítására és megőrzésére irányul.

Mivel a szénkorszak a következő évtizedben véget ér, az Opus Global Nyrt. érdekeltségébe tartozó vállalat elsősorban a megújuló energiatermelésben, a rendszerszabályozásban és az energiatárolásban tervez komoly beruházásokat a közeljövőben, hogy megőrizze stratégiai szerepét a hazai piacon és megóvja a munkahelyeket a térségben – derül ki a társaság szerdai közgyűlése által egyhangúlag jóváhagyott hosszú távú fejlesztési tervekből.

Az elfogadott fejlesztéspolitika értelmében a hazai áramtermelés ötödét adó vállalat két, összesen 40 megawatt teljesítményű naperőművet létesít a közeljövőben. Szintén szerdán tették le a bükkábrányi létesítmény alapkövét, de már készítik elő a halmajugrai fotovoltaikus erőmű-beruházást is.

Emellett tervezik egy, a települési hulladékból előállított hazai tüzelőanyag (RDF) kétharmadának hasznosítására alkalmas, ezért nemzetgazdasági szempontból is kiemelt jelentőségő termelőegység megépítését.

A közgyűlés szintén egyhangúlag úgy döntött, hogy

az előző tulajdonos által felhalmozott tavalyi 9 milliárd forintos veszteség miatt, a fejlesztési projektek finanszírozása érdekében a Mátrai Erőmű Zrt. eladja 16 megawattos visontai naperőművét az MVM Hungarowind Kft.-nek.

A tervezett beruházások megvalósításához alaptőke emelést nem szükséges végrehajtani.

A részvényesek mindemellett ellenszavazat nélkül felhatalmazták az igazgatóságot a Mátrai Erőmű ipari parkjában, a gyárral közvetlen összeköttetésben működő Geosol Kft. megvásárlására a Status Geo Invest Kft. kivásárlása útján a Status Capital Magántőke alaptól.

Ez a konstrukció sokkal nagyobb értéket teremt az Opus Global Nyrt.-nél zajló tőkeemelés lezárását követően a tőzsdei társaság részvényesei számára, hiszen az ország legnagyobb biomassza előállítójának eredményét így a Mátra konszolidálja.

Ezzel nem a tulajdonosoknak kell a tőkét a vállalat számára biztosítani, illetve a Geosol hozzáadott értéke megjelenik majd a Mátrai Erőmű Zrt. eredményében is.

„Új korszakot nyitott a Mátrai Erőmű Zrt., miután a közgyűlés elfogadta a vállalat fejlesztési stratégiáját, mely szorosan kapcsolódik a jelenlegi nemzeti energiapolitika célkitűzéseihez” – mondta a cég igazgatósági elnöke. Valaska József szerint a térség jövőjének és az itt élő családok megélhetésének a kulcsa a Mátra stabil működése, amelyet a fejlesztéspolitika elemei hosszú távon garantálnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában