világzene

2017.07.06. 17:19

Felkerült a World Music Charts Europe listájára a Blacklake

Cserepes Károly lemeze felkerült a világ legrangosabb világzenei toplistájára. Az album a Fonó Budai Zeneház kiadásában jelent meg.

A rangos listát 24 ország ötven világzenei rádiós szakemberének szavazatai alapján állítják össze és teszik közzé minden hónapban a www.wmce.de honlapon. Júliusban más magyar album nem került fel a listára – közölte a kiadó csütörtökön az MTI-vel.

A zenész anyagát a 17. helyre rangsorolták a júliusi listán. Első helyen a finn Maria Kalaniemi és a svéd Eero Grundström duójának Svalan című albuma áll.

Cserepes Károly albuma képzeletbeli sétára hívja a hallgatót a feketetói vásárba. Az előadó tradicionális hangfelvételeket ágyazott szokatlan zenei környezetbe: népzenei gyűjtések felvételei változtatás nélkül, eredetiben kerültek fel a lemezre új zenei szövetet alkotva.

Blacklake (Negreni, Feketetó) kis falu Erdélyben, ahol a 19. század óta minden ősszel országos vásárt rendeznek. Ott, ahol együtt él román, magyar, cigány, zsidó, szász, ez a vásár egyben kulturális találkozóhely is volt. A 20. század végéig, ha zenészek keresték fel a vásárt, a hangszerüket is magukkal hozták, az etnikumok zenéje között igazi áthallás volt. Vásár még van, de napjainkra a zenészek elmaradtak, Cserepes Károly viszont képzeletbeli sétára invitálja a hallgatót a régi feketetói vásárba.

Cserepes így ír a lemezről:

„Alapelvem, hogy a tradicionális hangfelvételeket szokatlan zenei környezetbe ágyazom. A mintákat alapvetően nem változtatom meg, hanem azokat mint talált tárgyakat helyezem el az idegen zenei szövetben. Egyik célom, hogy ezek az eredeti folklórkincsek, amelyekre egyébként csak a szűkebb szakma figyel, ilyen módon eljussanak egy másik, szélesebb közönséghez”

A Blacklake-en a folklór minták egymással is kölcsönhatásba lépnek, és láthatóvá válik, hogy a kultúrák között nincsenek éles határok, inkább csak folyamatos átmenetek. A szerző szerint a digitális technika teszi lehetővé azt a fajta értelmezést, amely alapján az eredeti anyagok kevés hangolással (tempóban, hangmagasságban) zeneileg közös nevezőre hozhatók.

Cserepes Károly Budapesten született 1951-ben. A magyar-ének szakos diploma megszerzése után mintegy tizenöt éven át a Vízöntő folkegyüttes tagjaként számos országban koncertezett. Jelenleg önálló lemezeket és alkalmazott zenéket ír, alternatív zeneesztétikai tematikát dolgoz ki és tanít. Aktuális színpadi formációja az IPOMEA műhely.

Címkék#Világzene

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában