Arany János Zeneszerzőverseny

2018.02.26. 15:21

Hetvennégy érvényes pályamunka érkezett

Hetvennégy érvényes pályamunka érkezett az Arany János Zeneszerzőversenyre, a díjnyertes zeneművek közül négy hangzik el a díjkiosztó gálahangversenyen csütörtökön a budapesti Zeneakadémián.

Pécs, 2018. január 22. Bordás József vezényel az Arany-emlékév országos záró eseménysorozatának elsõ állomásán, az Arany 200 lemezbemutató koncertsorozat elsõ helyszínén a pécsi Zsolnay Negyedben 2018. január 22-én. A nagyzenekari mû és hangoskönyv Arany János Nagykõrösön írt mûveibõl válogat. MTI Fotó: Sóki Tamás

Forrás: MTI Fotó

Fotó: Sóki Tamás

A zeneszerzőversenyre – amelyet a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hirdetett meg az Arany János-emlékév Emlékbizottságának támogatásával - Arany János munkáinak felhasználásával írt új zeneműveket vártak. A szerzők két kategóriában, zongorakíséretes dallal vagy dalciklussal, valamint vonószenekari kíséretes dallal vagy dalciklussal pályázhattak. A zsűri elnöke Meláth Andrea énekművész, a zsűri tagja Fekete Gyula, Dubrovay László, Jeney Zoltán és Vajda János zeneszerzők – közölte a Zeneakadémia hétfőn.

A gálahangversenyen a díjnyertes zeneművek közül négy hangzik el, megszólalnak a költő saját dalai, valamint Kadosa Pál, Reinitz Béla és Kodály Zoltán olyan művei, amelyek Arany János-versekre születtek.

A hangversenyen Halmai Katalin, Kiss Judit Anna, Rálik Szilvia, Szakács Ildikó, Philipp György, Najbauer Lóránt, Pataki Bence és Szappanos Tibor énekel, Virág Emese és Kiss Péter zongorázik. A Liszt Ferenc Kamarazenekart Madaras Gergely vezényli.

„Mi a Zeneakadémián úgy érezzük, hogy az Arany János Zeneszerzőversennyel méltó módon tiszteleghetünk a puritán, ám lenyűgöző műveltségű Arany János emléke előtt, aki szerette és értette a zenét, és akinek szavai mindannyiunk lelkében muzsikálnak”

- idézi a közlemény Vigh Andrea, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora szavait.

Borítókép: Bordás József vezényel az Arany-emlékév országos záró eseménysorozatának első állomásán, az Arany 200 lemezbemutató koncertsorozat első helyszínén a pécsi Zsolnay Negyedben 2018. január 22-én.

MTI Fotó / Sóki Tamás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában