főszerepben

2018.04.10. 05:54

Mától a Nemzetire figyel a színházi világ

Az V. Madách Nemzetközi Színházi Találkozón (MITEM) 14 ország 27 produkcióját láthatja a közönség a budapesti Nemzeti Színházban.

A MITEM a szentpétervári Alekszandrinszkij Színház Svejk.Visszatérés című előadásával és Székely László díszlettervező kiállításának megnyitójával indul.

Az április 29-ig tartó fesztivál fő témája a nemzeti kultúrák, a nemzeti színjátszás helye a globalizálódó világban.

A MITEM kaput nyit a világ sokféle színházi kultúrája, idén különösen az arab színházak felé. A találkozó programját orosz, ukrán, olasz, tunéziai, észt, német, szlovén, indiai, horvát, belga, libanoni, valamint Szerbiából és Romániából érkező határon túli magyar előadások színesítik.

A MITEM-en látható lesz számos előadás a kortárs színház nagy mestereinek rendezései közül. A litván Eimuntas Nekrosius és Rimas Tuminas, az orosz Andrej Mogucsij, Viktor Rizsakov és Valerij Fokin előadásai is szerepelnek a programban.

Ismét a fesztivál vendége lesz a milánói Piccolo Teatro, amely Antonio Latella rendezésében a Pinokkiót mutatja be. A tallinni Városi Színház Elmo Nüganen rendezésében a Vágyakozás című darabot játssza a fesztiválon.

Hangsúlyos az idei MITEM-en a német színház jelenléte. A Berliner Ensemble A kaukázusi krétakör című produkciója Michael Thalheimer rendezésében, A bádogdob című előadása Oliver Reese rendezésében látható a fesztiválon.

A határon túli magyar előadások közül Sepsiszentgyörgyről a Bocsárdi László rendezte Alice, Újvidékről az Alekszandar Popovszki által színpadra állított, Borisz Davidovics síremléke című előadás, Marosvásárhelyről pedig a Migránsoook – avagy túlsúlyban a bárkánk című produkció, Zakariás Zalán rendezése érkezik a MITEM-re.

Emellett szerepel a programban a Szerelmes énekek téren és időn túl – A bengáli bauloktól című indiai produkció is, a fesztivál záróelőadása pedig április 29-én, vasárnap az Ivanov lesz Eimuntas Nekrosius rendezésében, a horvát nemzeti színház előadásában.

Az idei MITEM mottója egy Szophoklész idézet: „szeretetre születtem, s nem gyűlöletre”.

A fesztivál megnyitója ma este 17 óra 30 perckor lesz a Nemzeti Színházban. A fesztivál részletes programja itt található meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában