Ünnep, több szólamban

2018.07.05. 06:30

Ezek a református énekek mindenkit megindítanak

Szombaton rendezik meg a Kárpát-medencei reformátusok legnagyobb zenei ünnepét.

A Református énekek hangversenyt 2002 óta azzal a céllal szervezik meg minden évben, hogy a reformátusok használatára kiadott énekeskönyv zsoltáraiból és énekeiből professzionális előadók tolmácsolásában koncertfelvétel készüljön – mondta Böszörményi Gergely producer, a Magyar Örökség és Európa Egyesület elnöke az M1 szerda esti adásában.

„Sok szép koncert van és sok felekezet nyúl az énekkincsünkhöz, de

az a módszer és rendszer, amit mi elindítottunk 17 évvel ezelőtt, hogy nyissuk az énekeskönyvünket, és a benne lévő 512 éneket 150 zsoltárt és a többi dicséretet kezdjük el szisztematikusan és professzionálisan feldolgozni, majd erről CD és DVD felvétel készüljön, ilyennel sehol nem találkoztam egész Európában”

- emelte ki.

Fotó: Müpa

A ma már 350 főt számláló Kárpát-medencei Egyesített Református Kórust, elismert karnagyokat, szólistákat, kamarakórust és orgonistákat felvonultató koncertet magyar protestáns híveken kívül egyre több világi zenekedvelő és külföldi vendég látogatja.

A hangversenyen a közönség több alkalommal együtt énekel a kórussal.

Böszörményi Gergely elmondta, hogy mindig egy adott rendszerben dolgoznak, tavaly például a reformáció 500 éves jubileumához kapcsolódva állították össze az énekeket és az előttük, utánuk elhangzó igéket is, amelyeket közismert emberek, például miniszterek, vagy professzorok olvastak eddig fel, de tavaly református gimnáziumok diákjait is felkérték erre a feladatra, idén pedig négy esperes olvassa majd a különböző bibliai részletek.

A koncertnek ezúttal is a Müpa ad otthont. Az énekek részben egy szólamban szólalnak meg, hogy a gyülekezeti, valamint iskolai énekléshez és tanuláshoz segítségül szolgáljanak, részben pedig több szólamban, hogy a kórusmű-kincs is fennmaradjon az utókornak.

Toplistás lemez

Összesítésben a 46. helyen végzett a Müpában rögzített tavalyi refor­mátus koncertből készült felvétel a 2017-es lemezeladási listán. Ezzel maga mögé utasította Zoránt, Koncz Zsuzsát, a Wellhellót, az Omegát, a Tankcsapdát és a Coldplayt is. (Forrás: reformatus.hu)

 

Az énekeskönyvben található 312 dallamból már 260-at feldolgoztak, a Református Énekek I. és II. album platinalemez, a III., IV., V. album és a

Református vigasztaló énekek pedig aranylemez lett.

Az idei koncerten Csűry István királyhágómelléki református püspök mond áldást.

A borítókép forrása: reformatus.hu / Facebook

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában