Germanista siker

2019.04.11. 15:19

Szalai Lajos műfordító kapta a Napút Hetedhét-díjat

Kilencedik alkalommal ítélte oda a szerkesztőség az elismerést.

Fotó: Tóth Csilla Ilona

A 2019. évi kitüntetettet Szondi György főszerkesztő laudálta s adta át az elismerést magas szintű, több évtizedes munkásságáért Szalai Lajos germanista műfordítónak. A kitüntetett jeles alkotó ezt megelőzően a Napút folyóirat a díjátadásnak kereteket nyújtó, a magyarországi haikuművészetbe beavató irodalmi estjén is szerepelt, amelyen Imma von Bodmershof (1895–1982) osztrák író és haiku-költő munkásságáról tartott előadást.

Szalai Lajos műfordító gyermek- és kiskamaszkorát Kapolyon töltötte, 1962–1966 között a tabi Rudnay Gyula Gimnáziumba járt. Később orosz-német szakon végzett,1971 – 1989 között az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának Német Nyelv és Irodalom Tanszékén, tudományos továbbképzési ösztöndíjas, tanársegéd, adjunktus volt. 2003-ig a Berzsenyi Dániel (Tanárképző) Főiskola Német Nyelv és Irodalom Tanszékének tanszékvezető docense és tanára, 2003 és 2011 között a Nyugat-magyarországi Egyetem tanára volt. 2012 óta nyugdíjas, műfordítóként dolgozik.

Szalai Lajos Fordításkritikai kalandozások című írásgyűjteménye az abban közölt tanulmányok segítségével a jeles germanista műfordító szakmai műhelyébe nyújt betekintést. Ez az értekezéscsokor ide kattintva online is elérhető.

A tavaszi napéjegyenlőség táján bejelentett díj szövegét Sóváradi Valéria kalligrafálta merített papírra. Szalai Lajos jutalomportréját Szkok Iván több menetben ezután festi meg.

A magas Szentháromságot,

Máriát is, Szűzanyánkat,

S valamennyi égi népet

illessen bók és dicséret.

Jóknak vígság, örömszerző,

rosszaknak kín, szívrepesztő

lészen e könyv, mit szereztem,

s melyet „Gyűrű”nek neveztem.

Drágakő van beléfogva,

s ekképpen a világ sodra

körülöttünk jól megjelen,

s tanít arra, mi jó, mi nem.

(Részlet a 15. században élt Heinrich Wittenwiler: A gyűrű című komikus verses eposzának prológusából, melyet Szalai Lajos fordított)

A tavalyi kitüntetett Károly Judit arcmását a Nádor termi ünnepi est nyitányaként nyújtotta át az alkotó.

A következő hasonló mutatvány már Szalai Lajos portréjáról szól majd. Annak alkotója is Szkok Iván festőművész lesz, aki a mostani díjátadó estre jutalmul az előző évi kitüntetett, Károly Judit arcmását is megfestette
Fotó: Tóth Csilla Ilona

 

A Napút Hetedhét-díjának eddigi kitüntetettjei: Báthori Csaba, Galgóczy Árpád, Gállos Orsolya, Szénási Ferenc, Tasnádi Edit, Bognár Antal, Kovács katáng Ferenc, Károly Judit.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában