Gyász

2019.04.08. 16:19

Végső búcsút vettek Fésűs Éva írótól

Családtagjai, barátai és tisztelői kísérték utolsó útjára a Kossuth-díjas meseírót, költőt Kaposváron hétfőn.

Fésűs Éva olyan tanító volt, aki rendíthetetlenül hitt a mesék jobbító erejében, abban, hogy a gyerekek e mesés példázatok nyomán, az önmagukban meglelt nemes erényekkel felvértezve a valós életben is megállhatják a helyüket – idézte a városháza Szita Károly (Fidesz-KDNP) polgármestert a február 21-én életének 93. évében elhunyt alkotó búcsúztatásról kiadott közleményében.

Hangsúlyozta: „Éva néni azonban nemcsak hitte ezt, hanem tett is azért, hogy így legyen.

Tett érte, mert vallotta: a következő nemzedékek lehetősége, hogy az emberi történetek is ugyanolyan igazságosak és szépek lehessenek, mint a meséi”.

Szita Károly szavai szerint Fésűs Éva tudta jól: a gyermekekhez csak akkor jut el a meséje, ha a szüleik felolvassák nekik. Ha a felnőttek is nyitottak az igazra, a szépre és a jóra, s ha időt szentelnek arra, hogy gyermekeikkel együtt maguk is a mese bűvöletébe kerüljenek újra és újra.

„Biztosak lehetünk abban, hogy akik az ő meséin nőttek fel, a saját életükben, a saját történetükben is ugyanarra a szépre és igazra hangolódnak, mint amit a meséken keresztül megélhettek” – fogalmazott a politikus.

Fésűs Éva 1926. május 14-én született Cegléden, meghatározó gyermekéveit Kiskunhalason töltötte. Kereskedelmi középiskolában érettségizett, 1950-ben férjhez ment, Kaposvárott telepedett le, nyugdíjba vonulásáig gyors- és gépírónőként dolgozott. A mesék és az irodalom világa már kisgyermekként elbűvölte, tízéves korától rendszeresen írt verseket. Meseírói pályafutása rádiójátékokkal kezdődött az ötvenes években,

húsz éven keresztül volt a Magyar Rádió Gyermekosztályának külső munkatársa, 353 műsora és 28 hangjátéka került adásba.

Mesejátékai, verses meséi közül a Nyúl a cilinderben, a Tapsikáné fülönfüggője, az Aranypofácska a legismertebbek.

1969-től dolgozott a Magyar Televíziónak is, ő írta többek között a nagy sikert aratott A palacsintás király és a Csaló az üveghegyen című mesefilmek forgatókönyvét. A rádiós és televíziós munkák mellett 24 mesekönyve jelent meg, legutóbb 2016-ban, A furfangos nyuszi című műve. Ugyanebben az évben publikálta felnőtteknek szóló verseskötetét Csepp víz címmel.

Alkotásai a műmesék és a népmesei hagyományok legnemesebb ötvözetei. Hősei szeretnivalók, ügyesek, furfangosak, történetei meghatóak és tanulságosak.

Több évtizedes munkássága során számos kitüntetést vehetett át. Nívódíjjal jutalmazta a Magyar Rádió és a Magyar Televízió, 1989-ben megkapta Somogy Megye Művészeti díját, 2001-ben a Gyermekkönyvek Nemzetközi Tanácsa (IBBY) Magyarországi Egyesületének életműdíjával tüntették ki, 2004-ben Kaposvár díszpolgára lett. 2006-ban megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét, 2014-ben a Stephanus-díjat.

Fésűs Éva a Kossuth-díjat 2017-ben a magyar gyerek- és ifjúsági irodalmat gazdagító kiemelkedő életműve, tiszta és szép nyelvi eszközökkel megalkotott, örök érvényű emberi értékeket közvetítő meséi, televíziós és rádiós gyermekműsorai elismeréseként kapta meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában