RepTár

2020.08.16. 17:39

Íme Magyarország egyik legizgalmasabb múzeuma

Magyarországon rengeteg olyan helyszín, programlehetőség van, amiért önmagában érdemes útra kelni. Ilyen például a szolnoki RepTár, amely a repülés szerelmeseinek éppúgy ajánlható, mint családi programnak. A múzeum megérdemelten foglalja el a klasszisoknak kijáró helyét az ország legizgalmasabb tárlatai között.

Szolnok, 2020. augusztus 5. Messerschmitt Bf 109 (j) és Supermarine Spitfire LF Mk.XVIE (b) repülõgép a RepTár Szolnoki Repülõmúzeumban 2020. augusztus 5-én. A II. világháborúban egymás ellen harcoló két vadászrepülõgép-típus a Lengyel Repülési Múzeum és a RepTár Szolnoki Repülõmúzeum együttmûködésében szeptember 13-ig tekinthetõ meg. MTI/Komka Péter

Forrás: MTI

Fotó: Komka Péter

Magyarországon is egyre több olyan múzeum van, amely élmény, interaktivitás, kialakítás, tárlatgazdagság, egyszóval színvonal tekintetében országos, ha nem épp európai nívóra emelkedik – írja az Origo.

A magyar vasút hőskori helye ma repüléstörténeti zarándokhely

Szolnok, illetve az ország egyik legklasszabb múzeuma még tömegközlekedést használva is könnyen megközelíthető. Ha például vasúttal megyünk Szolnokra, érdemes lehet a sétát választani, a hely ugyanis egyáltalán nincs messze az állomástól. A RepTár bejárata az Indóházban van, az 1847-es, egykori „felvételi épületben”, amely a magyar vasút hőskorában épült.

A fedett és a szabadtéri részen együttesen közel 65 ezer négyzetméteren merülhetünk el a látnivalókban. Érdemes több órát szánni a sétára, mert a hely tényleg minden szegletében magával ragadó. A látogatóbarát hozzáállást jelzi viszont, hogy bármikor megszakítható a nézelődés, ki lehet menni a múzeumból, majd oda vissza.

Messerschmitt Bf 109 (b) és Supermarine Spitfire LF Mk.XVIE (j) repülőgép a RepTár Szolnoki Repülőmúzeumban
Fotó: Komka Péter / MTI

A helyszínen mindenről részletes, kimerítő információt kap a látogató.

Az épületben elsősorban a régebbi, egészen az első világháború koráig visszanyúló tárgyi emlékeket, hajtóműveket, valamint a felső szinten repüléstörténeti tárlatot láthatunk. A szabadtéren pedig a hozzánk közelebbi időszak gépei, helikopterei, sőt, lokátorai kaptak helyet. De a raktárban, a gyerekeknek kialakított akadálypályánál például légvédelmi ütegek is pihennek, immár ártalmatlanítva várva a látogatókat.

Így lesz egy múzeumból nagyszerű élmény

Az biztos, hogy a RepTár nem csak egyszerű kiállítás, hanem valóban egy tematikus, egész napot kitöltő élménypark – vagyis múzeum a szó legjobb, leginkább edukációs értelmében.

Messerschmitt Bf 109 típusú második világháborús vadászrepülőgép a RepTárban
Fotó: Mészáros János / MTI

Biztosra vehető, hogy még a repülőgépek iránt kevésbé érdeklődőket is rabul ejtik a legendás Jak-ok gyakorlóváltozatai, a MiG-ek szabadtéren álló variánsai vagy épp az elképesztően látványos, korábban a magyar hadrendben álló helikoptercsodák.

Az laikus szemmel is látható, hogy a RepTár kollekciója valóban párját ritkító.

A kiállítási anyagot pedig több helyszíni szolgáltatás egészíti ki.

Életkortól függően, a kisebbek beülhetnek egy egykor szolgálatban álló gép botkormánya mögé, a nagyobb gyerekeket pedig repülőgép-szimulátor, illetve 4D mozi várja.

Számos eredeti, egyedi, hagyatékból származó repüléstörténeti tárgyat is őriznek a múzeumban.

Borítókép: RepTár

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában