Lost in Los Angeles

2021.02.17. 12:25

Folytatják az LGT egykori gitárosáról szóló dokumentumfilmet

Az LGT egykori gitárosáról szóló Siess haza, vár a mama! című dokumentumfilm Hajdu Eszter rendezésében, a Miradouro Kft. gyártásában készült, a Nemzeti Filmintézet támogatásával. Most folytatják.

Lost in Los Angeles munkacímmel folytatódik a rejtélyes körülmények között meghalt Barta Tamás gitáros-zenészről szóló Siess haza, vár a mama! című dokumentumfilm – közölte a produkció szerdán.

A film a Los Angelesben maradt Barta Tamás életét mutatja be a közte és a Budapesten élő édesanyja (Friedman Edit) között lezajlott, kazettákra felvett „hangos levelezéseken” keresztül, az anya-fiú kapcsolatra fókuszálva.

A tájékoztatóban emlékeztetnek arra, hogy a film a zenész halála (1982. február 16.) évfordulója alkalmából, a járvány okozta rendkívüli helyzetre való tekintettel, egy hétig ingyenesen volt elérhető a Youtube-csatornán. A dokumentumfilmet egy hét leforgása alatt 116 ezerszer nézték meg 28 országból.

A produkció közölte: az elmúlt hetekben rengetegen keresték meg az alkotókat a világ minden tájáról; magyarok, akik az 1970-es és 1980-as években Los Angelesben éltek, ismerték Barta Tamást és amerikai életét, annak körülményeit. Számtalan történetet, információt osztottak meg, volt, aki névtelenséget vagy bizalmasságot kért – olvasható a közleményben, amely kiemeli: az alkotók hónapok óta dolgoznak a film folytatásán.

Barta Tamás (1948-1982) a hatvanas évek közepétől a Syconorban játszott, megfordult a Syriusban, majd a Hungáriába került, játszott a csapat első, Koncert a Marson című albumán (1970).

1971-ben Presser Gáborral, Frenreisz Károllyal és Laux Józseffel együtt megalakította a Locomotiv GT-t, amely a magyar rockzene meghatározó csapata lett. Az ő gitárjátéka hallható az LGT első három lemezén (Locomotiv GT – 1971, Ringasd el magad – 1972, Bummm! – 1973), a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról című albumon, valamint Zalatnay Sarolta és Kovács Kati egy-egy lemezén.

A hetvenes évek első felében az egyik legjobb gitárosnak számított Magyarországon, emellett remek zeneszerző és énekes is volt.

1974-ben nem tért haza az LGT amerikai turnéjáról; egy darabig még zenélt, aztán különböző üzletekbe fogott. 1982-ben máig tisztázatlan körülmények között lelőtték Los Angelesben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában