valós történet alapján

2021.02.05. 16:59

Trianon a hétköznapi emberek szemével – zenés film készül az Operettszínház művészeivel

Magyar történelmi film készül Iványi Marcell rendezésében a Budapesti Operettszínház művészeinek közreműködésével; a forgatás várhatóan márciusban kezdődik és április elején fejeződik be.

A zenés film Dolhai Attila ötlete alapján és rendezésében, Cári Tibor zenéjével készült Szétszakítottak című musicalt dolgozza fel, amely hétköznapi emberek szemével mutatja be a trianoni békediktátum következményeit – olvasható az MTI-hez pénteken elküldött tájékoztatóban.

A film a Budapesten tanuló fiatal pozsonyi lány, Ibolya és a temesvári Bor család egyik fiúgyermekének, Miklósnak a kapcsolatát mutatja be.

Az ő személyes sorsuk, a huszonévesek kapcsolata és szakítása mögött egész országrészek egymástól való búcsúja húzódik meg, amelyet a film kulisszaként használ és a személyesség mögött folyamatosan nyilvánvalóvá tesz – olvasható a tájékoztatóban.

A hetvenpercesre tervezett tévéfilm forgatókönyve valós eseményeken alapul.

Dér Zoltán (a filmben Bor Ernő) temesvári lakosként, magyar állampolgárként élte át és beszélte el visszaemlékezéseiben a világháború végét, a háborús vereséget és következményeit, ami kataklizmaként rázta meg nemcsak az országot, de az ő személyes életét is. A fiatalember átélte Magyarország széthullását, szülővárosa, Temesvár előbb szerb, majd román megszállását, végleges elcsatolását, családja menekültté és nincstelenné válását.

A történelmi filmben egyebek mellett Földes Tamás, Janza Kata, Bálint Ádám, Sándor Péter, Melis Gábor, Oszvald Marika, Gubik Petra és Mészáros Árpád Zsolt, valamint a 10 éves Németh Marcell lesz látható.

A film forgatása változatos helyszíneken zajlik majd. A legtöbb jelenet a film koprodukciós partnere, a MÁV jóvoltából a Magyar Vasúttörténeti Parkban forog, de az Óbudai Társaskörben és környékén, a Szent Péter és Pál templomban, valamint a Rákospalota-Újpest vasútállomáson és műteremben is vesznek fel jeleneteket.

Mint írják, Cári Tibor zeneszerző – a Ruben Brandt, a gyűjtő című film komponistája – kortalan zenét képzelt el a filmhez, amelynek dallamvilága merít a kamara- és szimfonikus zenéből, ugyanakkor a filmben szerepel 12 dal, amely a klasszikus musicalek irányába mutat. A Budapesti Operettszínház tavasszal bemutatott online darabjához új dalok és kísérőzenék is születtek. A zenés mű dalszövegeit Dolhai Attila jegyzi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában