Színművészeti elismerés

2021.08.31. 13:05

Rusznák András nyerte el a Kaszás Attila-díjat

A díj másik két jelöltje Gulácsi Tamás, a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház tagja és Fándly Csaba, a kaposvári Csiky Gergely Színház művésze volt.

Forrás: Facebook / Radnóti Miklós Színház

Fotó: ROBERT LASZLO BACSI

Rusznák András, a budapesti Radnóti Miklós Színház művésze kapta a Kaszás Attila-díjat a közönség szavazatai alapján. A díjazott nevét Pokorni Zoltán, a Hegyvidéki Önkormányzat polgármestere, a díj társalapítója jelentette be a Győri Nemzeti Színházban tartott Országos Színházi Évadnyitón.

A színész a díj átvételekor úgy fogalmazott, egész életében szerencséje volt, mert olyan társulatoknál dolgozhatott, ahol fejlődni tudott és barátok vették körül. Közöttük megtanulta, milyen a társulati lét és a csapatmunka.

Pokorni Zoltán felidézte, hogy a díj alapításakor a Kaszás Attila iránt érzett szeretet és a halála fölötti megrendülés adta az elismerés erejét, ma már viszont azok, akik megkapták. Hangsúlyozta, a díj nem kizárólag egy mérce, de hozzájárul ahhoz is, hogy úgymond legyen kihez mérni magunkat. Ezenkívül az elismerés a polgármester szerint segíti, hogy a színházat csináló művészek figyeljenek egymásra.

Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériuma kulturális államtitkára az Országos Színházi Évadnyitón arról beszélt, hogy a járvány alatt is törekedtek az színművészet megóvására és jövőképének megalapozására. Mint mondta, céljaik elérésében a közösségként való hozzáállás és a jövőbe vetett hit a legfontosabb. Ezenkívül az államtikár háláját fejezte ki a járvány alatti helytállásért, azért a munkáért, amellyel a művészek a lelket tartották az emberekben. A lelki egyensúly ugyanis meghatározó a testi egészég megőrzésében is.

A színházban dolgozók a pandémia alatt figyelemfelhívó és összetartozást segítő koncerteket szerveztek, valamint elárasztották a digitális teret művészeti tartalmakkal.

Az államtitkár kiemelte, hogy a magyar történelemben eddig soha nem látott mértékű forrás került a szektorba az elmúlt időszakban. Felhívta továbbá a figyelmet arra, hogy az intézményvezetőknek tudatosítaniuk kell a munkájuk súlyát, mivel nemzeti örökségünk megőrzése és továbbadása a tét. Ennek érdekében pedig a vezetők ne féljenek változtatni és optimalizálni.

A cél ráébreszteni a világot arra, hogy mi történik velünk, valamint a magyarokat ráébreszteni arra, hogy kötelességünk van – fogalmazott az államtitkár.

A rendezvényen felszólalt Bakos-Kiss Gábor, a Győri Nemzeti Színház igazgatója is, aki megtisztelőnek nevezte, hogy a tizedik Országos Színházi Évadnyitót idén a szabad királyi várossá válásának 750. évfordulóját ünneplő Győrben rendezték. Dézsi Csaba András, Győr polgármestere pedig arról beszélt, hogy az elmúlt másfél évben a járvány miatt hiányoztak az emberi kapcsolatok, a bezártság a testet és a lelket is megviselte.

Az Országos Színházi Évadnyitó a Győri Nemzeti Színház, a Győri Balett, a Győri Filharmonikus Zenekar, a Vaskakas Bábszínház és a Fővárosi Nagycirkusz művészeinek közreműködésével valósult meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában