évforduló

2021.09.22. 10:15

Balázs János a Cziffra-kápolnában ad koncertet

A Kossuth-díjas művész ImprovisArt című műsorát adja elő, amelyet kifejezetten az évfordulóra állított össze.

A Cziffra György által rendbehozatott senlis-i St. Frambourg-kápolnában lép fel Balázs János zongoraművész a franciaországi Cziffra Alapítvány felkérésére szeptember 24-én, így folytatva az emlékév programjait.

A Kossuth-díjas művész ImprovisArt című műsorát adja elő, amelyet kifejezetten az évfordulóra állított össze a mester technikailag rendkívül nehéz és ezért ritkán játszott átirataiból, valamint saját parafrázisaiból. A Cziffra Foundation centenáriumi ünnepségsorozata ezzel a koncerttel kezdődik Franciaországban – közölték a szervezők az MTI-vel. Az Improvisart című koncert koncepciója azt a romantikus hagyományt folytatja, amikor a zongoristák és zeneszerzők előszeretettel improvizáltak, és átiratokat készítettek ismert operákból és dalokból. A koncert Bach-tól Liszt Ferencen át Cziffra György és Balázs János saját improvizációjáig terjed, bemutatva azt a 200 éves tradíciót, amelyben az előadóművész az alkotóművész társává válik. A művész így szeretné felhívni a figyelmet e műfaj létjogosultságára a klasszikus zenében, és így tiszteleg a 100 éve született Cziffra György előtt. Cziffra György 1973-ban alapította a Cziffra Foundationt, amelynek központja Liszt Ferenc Auditorium néven a történelmi Saint-Frambourg kápolna lett. Az akkor már világhírű művész magánvagyona felhasználásával újította fel jelenlegi formájára a korai gótikus kápolnát, a francia történelem egyik fontos helyszínét. A műemléket 1977-ben nyitotta meg koncertteremként. Ekkor készült el a barátja, Joan Miró által felajánlott nyolc üvegablak is, amely a mai napig a kápolna dísze.

A Cziffra Foundation jelenleg is az alapító által meghatározott célokkal és szellemiségben végzi munkáját, támogatja a fiatal művészeket, kiállításoknak, hangversenyeknek, fesztiváloknak ad otthont. Az alapítvány elnöke Gérard Bekerman, a Cziffra György-emlékév nemzetközi védnöke. Balázs János nem először lép fel a Cziffra-kápolnában, először 2012-ben játszott ott, amikor 24 évesen megnyerte a Cziffra György Emlékverseny első díját. Azóta többször kapott meghívást az alapítványtól, legutóbb 2018 novemberében lépett fel a Liszt Ferenc Auditoriumban. Cziffra György zongoraművész születésének 100. évfordulóját Magyarország emlékévvel ünnepli, valamint az UNESCO nemzetközi szervezete is felvette a közösen ünnepelt évfordulók közé. A Cziffra György-emlékév programjai Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész művészeti vezetésével egyedülálló szakmai összefogás keretei között valósulnak meg itthon és külföldön, számos hazai és külföldi partner áll társszervezőként az események mellett. Az emlékév a Miniszterelnökség és a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásával valósul meg a Bethlen Gábor Alapkezelő segítségével.

A Cziffra100 eseményeiről a cziffra100.com weboldalon lehet tájékozódni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában