Vadászati világkiállítás

2021.09.26. 12:33

Különleges tárlat nyílt a Ludwig Múzeumban

A vadászat és természet témájában több mint 30 kortárs festőművész alkotásait és a múzeum gyűjteményéből származó műalkotásokat mutat be az a tárlat, amely csütörtökön nyílt Budapesten, a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeumban az „Egy a Természettel” – Vadászati és Természeti Világkiállítás alkalmából.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A Metafizikus áthatolás egy zebrán – Történetek vadászatról, természetről című tárlat keresztmetszetet nyújt arról, hogyan gondolkodnak ma a művészek természetről és vadászatról

– hangsúlyozta Fabényi Julia, a Ludwig Múzeum igazgatója a csütörtöki megnyitón.

A több mint 30 kortárs művésztől kiállított munkák a reprezentációs formától a kritikus álláspontig a téma megközelítésének sokféleségét mutatják be. Ókori, vadászattal kapcsolatos tárgyakat és eszközök is kísérik a kortárs műalkotásokat: festményeket, szobrokat, fotókat és installációkat.

A tárlat a Vadászati világkiállítás alkalmából a múzeum gyűjteményéből és kortárs művészet erre vonatkozó szegmenséből válogat.

„Az intézmény gyűjteménye kellően tudja biztosítani egy kissé lazább, de mégis a természetre és a közvetlen napjaink problematikájára reflektáló bemutatást”

– hangsúlyozta Fabényi Julia, kiemelve, hogy bizonyos témakörök állandóan jelen vannak a művészetben: állatszimbolikák, etikai, morális felvetések, kuriózumok – áthallásos és metaforikus utalások formájában.

Lőrinczy György, a világkiállítás kulturális programjaiért felelős kurátor arról beszélt, hogy a természetvédelmet, a halászatot, a vadászatot a művészettel az köti össze, hogy mindegyiket igazán csak szenvedéllyel és etikusan lehet művelni. A vadászati világkiállítás kísérő programjai között a klasszikus zene mellett kortárs művészeti eseményeket is rendeznek. Ennek az egyik zászlóshajója a Ludwig Múzeumban most nyíló tárlat – tette hozzá.

Estók János, a Magyar Mezőgazdasági Múzeum főigazgatója egyebek mellett arról beszélt, hogy a csoportos kortárs kiállításon látható művek érdekességét az adja, hogy különféle irányzatokat képviselnek és változatos technikával készültek.

„Sokféle megközelítését élhetjük át a természetnek, a természet és az állatok, a természet és az emberek viszonyából. A kiállítás az emberi természet és lélek mély rétegei felől közelíti meg a témát, nem hagyva közömbösnek lenni a közönséget”

– tette hozzá.

A Metafizikus áthatolás egy zebrán címet A. R. Penck német művész azonos című festménye adta. A november 21-ig látható tárlat kiállítói Baksai József, Bondor Csilla, Bukta Imre, Dallos Ádám, Felix Droese Gia Edzgveradze, Esterházy Marcell, Ferenczy Zsolt, Gerhes Gábor, Hopp-Halász Károly, Halász Péter Tamás, Frieder Heinze, Horváth Csaba Árpád – Sipos Eszter, Iski Kocsis Tibor, Kader Attia, Paul Kanzler, Karácsonyi László, Király András, Kovách Gergő, Losonczy István, Nagy Gabriella, Nagy Márta, Puklus Péter, Swierkiewicz Róbert, Simonyi Emő, Szalay Péter, Szabó Dorottya, Szépfalvi Ágnes, Szilárdi Béla, Tranker Kata, Radenko Milak – Roman Uranjek, Várnagy Tibor és Lois Weinberger.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában