Nemzeti kincs

2021.09.01. 13:30

Már több mint 11 ezer látogatója volt a megújult Szent István-teremnek

A Nemzeti Hauszmann Program keretében újjászületett történelmi tér és a hozzá tartozó kiállítás augusztus 20-án nyitotta meg kapuit.

Forrás: Várkapitányság

A Budavári Palota elsőként rekonstruált történelmi helyiségét, a századfordulós formájában újjáépített Szent István-termet és a hozzá tartozó kiállítást a megnyitó óta több mint 11 ezer érdeklődő tekintette már meg.

A Szent István királyról elnevezett terem, amelyet a Nemzeti Hauszmann Program keretében rekonstruáltak, a magyar iparművészet csúcsteljesítménye volt a 19. és a 20. század fordulóján, azonban a második világháborúban megsemmisült.

A Várkapitányság hangsúlyozta, a helyszínen a szűk befogadóképes ellenére is kiemelkedően magas volt a közönség érdeklődése. A megnyitó utáni 12 napban ugyanis a tárlatvezetéseken több mint 11 ezer ember vett részt a világ minden tájáról.

Az újraalkotott teremben megcsodálható az ország legnagyobb Zsolnay-kandallója és a Strobl Alajos eredeti alkotása alapján formázott Szent István-mellszobor.

Ezenkívül láthatóak az Árpád-házi királyokat és szenteket bemutató különleges képek. A csillárokat, a kazettás mennyezetet és az egyedi, úgynevezett intarziás padlót szintén a legkiválóbb mesterek készítették.

A Budavári Palota csodája elnevezésű tárlaton Aba-Novák Vilmos egyik festményét és Szent István 1635-ben, Rómában készített hermáját is megtekinthetik a látogatók. Továbbá Havadtőy Sámuel világhírű magyar művész kortárs installációján keresztül meg lehet ismerkedni az államalapító király Imre herceghez írt intelmeivel is.

A közönség köreiben szintén népszerű volt a Budavári Palota A épületében ingyenesen látogatható, A Hauszmann-sztori című kiállítás. A Várkapitányság tárlatán multimédiás technológiával ismerhető meg a városrész fénykora, amikor a dualizmus időszakában Hauszmann Alajos építész újraálmodta a palotát és környezetét. Ezenkívül feltárulnak a világháborús pusztítások és az utána következő időszak tudatos rombolásai is. A tárlat a budai Vár mostani újjászületését, a Nemzeti Hauszmann Program keretében történő építkezéseket is bemutatja.

A Szent István-termet és a hozzá kapcsolódó kiállítást szeptembertől bővített, személyes vagy digitális tárlatvezetéseken lehet megtekinteni, amelyekre jegyeket a helyszínen, illetve a Szent István-terem honlapján lehet váltani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában