hétfő estig

2021.10.08. 20:02

Két Mészáros Márta-film is ingyenesen elérhetővé válik a Filmio felületén

Az Eltávozott nap, valamint a Szép lányok, ne sírjatok! című filmalkotások ingyenesen megtekinthetők hétfő estig a Filmio felületén annak alkalmából, hogy december 11-én Berlinben Mészáros Márta rendező veheti át az Európai Filmakadémia életműdíját – közölte a Nemzeti Filmintézet pénteken.

Mészáros Márta első magyar alkotóként kapja az Európai Filmakadémia életműdíját. A Nemzeti Filmintézet ennek alkalmából ingyenessé teszi a filmrendező két filmjének elérését

- olvasható a közleményben.

„Nagy öröm az életműdíjasok listáján az első magyar nevet látni ebben a különleges évben, amikor a magyar film 120 éves jubileumát ünnepeljük. Mészáros Márta filmjei közül, melyek a magyar és az egyetemes filmkincsben is kitüntetett helyet foglalnak el, a közelmúltban a Nemzeti Filmdigitalizálási és Filmrestaurálási Program keretében a Filmarchívum és Filmlabor munkájának köszönhetően 11 alkotás újulhatott meg. Újabb generációk ismerhetik meg a filmeket, melyek kivételes kordokumentumok egyben, ezért is kell megőriznünk és továbbadnunk őket” – idézi a közlemény Káel Csabát, a mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztost, a Nemzeti Filmintézet elnökét.

Mészáros Márta első, Eltávozott nap című mozifilmjében Kovács Kati játssza a főszerepet. A filmalkotást a párizsi diáklázadásokkal egyidőben mutatták be. A filmet Kovács Kati természetes alakítása mellett az érzékeny témaválasztás és a szinte eszköztelennek ható, minden sallangtól mentes elbeszélésmód teszi a gazdag életmű markáns nyitódarabjává.

Mészáros Márta harmadik, 1970-ben bemutatott mozifilmje emlékezetes képet rajzol a 1968-as generáció szabad életérzéséről. A Szép lányok, ne sírjatok! című film a beatkorszakban fellazuló társadalmi struktúrákat elemzi, miközben az 1960-as évek legnépszerűbb beategyüttesei, a Metró, a Szíriusz, valamint a Kex zenélnek. A film pontos lenyomata annak a korhangulatnak, amely 68-as diákmozgalmak leverését követően meghatározó volt Európában – áll az összegzésben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában