Az Ég tartja a Földet

2021.11.09. 08:40

Nagyszabású musical készül Árpád-házi Szent Erzsébetről

A musicalben többek között Dolhai Attila lép színpadra, a további szerepekre pedig november második felében szerveznek válogatást.

Forrás: Wikipédia

Fotó: Edmund Blair Leighton

Az Ég tartja a Földet – Erzsébet, a szerelem szentje címmel készül musical Árpád-házi Szent Erzsébetről.

Zsuffa Tünde, Lezsák Sándor és Szikora Róbert darabját a tervek szerint február 26-án mutatják be Budapesten.

A produkció a premiert követően, tavasszal turnéra indul a Kárpát-medencében.

Zsuffa Tünde író, a musical alapjául szolgáló Az Ég tartja a Földet című regény szerzője a produkció sajtótájékoztatóján felidézte, hogy Ferenc pápa a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus zárómiséjén két magyar szentet, az államalapító Szent Istvánt és Szent Erzsébetet emelte ki. Az író szerint a készülő darab a hazaszeretetre fog tanítani. A művel továbbá rehabilitálni szeretnék Gertrúd királynét, akit Erzsébet mellett szintén a szerelem asszonyának mutatnak be.

A musical igazi csapatmunka eredménye

A Szent Erzsébetről szóló történet megírására Zsuffa Tündét Szikora Róbert kérte fel. Amikor pedig elkészült a regény, felkérték Lezsák Sándort a dalszövegek és a szövegkönyv megírására. Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, író elmondta, 20 éve maga is foglalkozott Szent Erzsébet történetével, a regény pedig megerősítette abban, hogy a történetnek helye van a színpadon, és a regényből szövegkönyvet írt. Szikora Róbert, a musical zeneszerzője pedig elmondta, az 1970-es évek közepén született meg a Szent Erzsébet életéről szóló zene megírásának gondolata, amikor Türingiában, Wartburg várában és környékén járt. Majd a 2000-es években kezdett el dolgozni a zenén, végül 2019-ben kérte fel Zsuffa Tündét a történet megírására.

Szikora Róbert kiemelte, a célja az, hogy a musical zenéje a mai kor zenéjéhez hasonlítson, illetve stílusok közötti átjárások jelenjenek meg a zeneműben, amelynek hangszerelését Kiss Gáborra bízták.

A musicalben többek között Dolhai Attila lép színpadra, a további szerepekre pedig november második felében szerveznek válogatást. Cseke Péter, a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház igazgatója, a musical rendezője elmondta, olyan fiatal tehetséges művészeket válogatnak a szerepekre, akik maguk is példaképek.

A produkció díszletét Szendrényi Éva, jelmezeit Berzsenyi Krisztina tervezi. A díszlet és a jelmezek az 1200-as évek elejét idézik meg, ehhez kapcsolódik a mai zene.

Pataki András, a musical producere elmondta, a tervek szerint az előadás létrejöttét és turnéját az Emberi Erőforrások Minisztériuma több mint 156 millió forinttal, a Miniszterelnökség mintegy 310 millió forinttal támogatja. A produkció két fővédnöke Kásler Miklós miniszter és Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában