Pilinszky 100

2021.11.24. 13:55

Számos rendezvénnyel emlékeznek meg Pilinszky 100. születésnapjáról

Az emlékév alkalmából Pilinszky János A nap születése című művének ünnepi kiadását is bemutatják Nyilasi Antónia illusztrációival.

Több rendezvénnyel is megemlékezik Pilinszky János költőről születése 100. évfordulója alkalmából a Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola a Velencei-tónál.

A népfőiskola november 27-én, a költő születésnapján több emlékezetes eseménnyel készül, mivel Pilinszky János több szállal is kötődött Székesfehérvárhoz, így Fejér megyéhez is.

A Pilinszky 100 emlékév keretében a Gárdonyban található Fejér Megyei Irodalmi Emlékfalra felkerül a költő domborműve a korábban ott elhelyezett 23 alkotás mellé.

Az emlékév keretében a Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola Koszorú kiadója jóvoltából megjelenik Pilinszky János A nap születése című művének ünnepi kiadása Nyilasi Antónia illusztrációival. A kötetet szintén a születésnapon mutatják be, a helyszín a kápolnásnyéki Halász-kastély lesz.

A népfőiskola Pilinszky 100 alkotói pályázatot is hirdetett korábban.

Ennek keretében a Kárpát-medence középiskolás diákjai fotón, filmen, plakáton vagy a szerzőről készített portrén mutathatják be, hogy számukra mit üzen Pilinszky János munkássága.

Az emlékév programsorozata irodalmi tanácskozással zárul majd. A kápolnásnyéki Halász Gedeon Eseményközpontban április 11-én az előadók különböző szemszögből és szempontokból vizsgálják meg a Pilinszky-életművet és a XX. század második felének irodalmi irányzatait. Ekkor kerül sor az alkotói pályázat eredményhirdetésére és díjátadójára is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában