Teljes rekonstrukció

2022.01.15. 07:05

Több mint 2,8 milliárd forintból újul meg a nyíregyházi múzeum

A múzeum a felújítás idejére bezár, a műtárgygyűjteményeket elköltöztetik, ideiglenesen máshol helyezik el.

Több mint 2,8 milliárd forintos beruházással teljesen megújul a nyíregyházi Jósa András Múzeum műemléki épülete. A belső és külső rekonstrukciót is magában foglaló kivitelezési munkálatok várhatóan idén nyáron kezdődnek el, és a tervek szerint 2023 őszére fejeződnek be.

A felújításra, illetve az épület turisztikai jellegű fejlesztésére vissza nem térítendő támogatást nyert el a nyíregyházi önkormányzat. Ez a beruházás az utolsó láncszem Nyíregyháza új kulturális negyedének kialakításában – mondta el Ulrich Attila alpolgármester.

Hozzátette, az önkormányzati tulajdonban lévő múzeumépület rekonstrukciójának tervezése jelenleg is zajlik, a felújítás várhatóan jövő év végére fejeződhet be.

Az 1924 és 1926 között Maróthy Kálmán tervei alapján, neoklasszicista stílusban épített épületegyüttes eredeti funkciója pénzügyi palota volt, a második világháborút követően megyei szakigazgatási szerveknek adott otthont, majd az MSZMP pártbizottságának székházaként működött.

A jelenleg több mint egymillió tárgyat őrző Jósa András Múzeum 1974-ben nyitotta meg kapuit ezen a helyszínen, azóta pedig nem végeztek hasonló jellegű felújítást az épületegyüttesen. A múzeum a felújítás idejére bezár, a műtárgygyűjteményeket elköltöztetik, ideiglenesen máshol helyezik el - tette hozzá az alpolgármester.

Rémiás Tibor, a Jósa András Múzeum igazgatója kifejtette, az idén 153 éves intézményben még soha nem volt hasonló mértékű építészeti felújítás. A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program kiírásán elnyert pénzből a múzeum 2 szárnyában, 4 ezer négyzetméteren kezdődhet el a munka idén nyáron.

A múzeumigazgató elmondta, a megújult épületben 15 turisztikai attrakció, modern kiállítóterek és interaktív élményelemek várják majd a látogatókat.

A nyíregyházi múzeum jelenlegi állandó kiállításait január végéig tekinthetik meg a látogatók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában